Miris jeseni je miris kestena. Bilo pečen ili kuhan, njihov miris je neodoljiv. Naročito ako smo u potrazi za nečim što će nas zagrijati. Koliko puta ste kestene pripremali kod kuće i razočarali se? Istina, najukusniji su oni s ceste koje trgovci peku na vatri, ali mogu ispasti odlično i u kućnoj radinosti ako znate nekoliko trikova

Kako bi izbjegli neupotrebljive kestene, dobro ih je namočiti večer prije u vodi te kestene koji isplivaju na površinu baciti. Tako ste odmah eliminirali one koji bi ionako završili u smeću, a samo bi vam oduzeli vrijeme prilikom pripreme.

Mikrovalna

Ukoliko ste fan kuhanih kestena onda će vam poslužiti mikrovalna, koju danas ima gotovo svaka kuhinja. Pečenje u mikrovalnoj je vrlo jednostavno. Kesteni se razrežu na uobičajen način i stave se u mikrovalnu na maksimalnu temperaturu do minute. Čut će se kako počinju cvrljiti i nakon toga su gotovi.

Roštilj

Kod pripreme kestena na roštilju koristi se tava. Kestenje položite na zagrijanu tavu s rupicama koja je namijenjena za ove jesenske plodove. Pecite ih 15 minuta ili više ukoliko je potrebno kod većih plodova. Prilikom pečenja važno je držati temperaturu jednoličnom i povremeno okrenuti kestenje kako kora ne bi zagorjela. Pravilno ispečen kesten ima sladak okus, a zarezana kora odvaja se od njegovog mesa. Pečene kestene dobro je prije jela umotati u čistu kuhinjsku krpu kako bi se ohladili i zaparili što će nam olakšati guljenje i dati intenzivan okus.

foto: Canva

Pećnica

Zarežite kestene i stavite ih u lonac s vodom. Uključite vatru i kuhajte dok voda ne uzavre, a potom ih ocijedite, stavite u posudu za pečenje i pecite na 220 stupnjeva 20 do 25 minuta. Kada su gotovi, zamotajte ih u kuhinjsku krpu i pustite da odstoje nekoliko minuta.

Tava

Prilikom ovog načina pripreme kestena, dno tave prekrijte krupnom soli. Zatim kestene zarežite poprečno i rasporedite na sol. Upalite vatru, poklopite tavu i pecite 20 do 25 minuta. Kestene zamotajte u kuhinjsku krpu i ostavite tako 5 minuta.

IZVOR: tportal.hr