13.7 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 2 listopada, 2023
spot_img

30. listopada prelazimo na zimsko računanje vremena

Nove vijesti

Zimsko računanje vremena u Hrvatskoj i većem dijelu Europe započinje 30. listopada 2022. sa subote na nedjelju, kada će se u 3 ujutro sat vratiti na 2 sata, odnosno na standardno vrijeme. Kod zimskog računanja vremena sat se pomiče jedan sat unatrag, odnosno vraća na standardno lokalno vrijeme, nakon što je u proljeće bio pomaknut unaprijed radi uštede energije. Termin „zimsko računanje vremena” u svojoj osnovi ne bi trebao postojati, jer postoji „standardno vrijeme” i „ljetno računanje vremena” koje je umjetno kreirano radi uštede energije u večernjim satima tijekom ljeta. Budući da u ljetnim mjesecima Sunce izlazi vrlo rano, taj svijetli dio dana s puno svjetlosti i dana bi ostajao neiskorišten, a uvečer bi se mnogo više energije trebalo trošiti kako bi se osvjetljivalo jedan sat duže, te je iz tog razloga kreirano ljetno računanje vremena. Vraćanjem na „zimsko računanje vremena” zapravo se vraćamo na pravo vrijeme.

Računala, mobilni telefoni i drugi moderni uređaji koji pokazuju točno vrijeme automatski će “prijeći” na zimsko računanje vremena, ali ako imate i dalje neki analogni sat ili stariji uređaj koji ne može automatski odraditi tu radnju, ne zaboravite pomaknuti kazaljke jedan sat unazad, sa 3:00 na 2:00 sata.

Još nije postignuta suglasnost o prijedlogu Europske komisije od prije četiri godine da se ukine sezonsko pomicanje sata zadnje nedjelje u ožujku, odnosno u listopadu.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika