13.7 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 2 listopada, 2023
spot_img

U Čazmi počela s radom grupa za potporu dojenja

Nove vijesti

Od 1. do 7. listopada obilježava se Nacionalni tjedan dojenja. Tako će se i ove godine kroz prvi tjedan u listopadu kroz niz radionica, edukacija i predavanja podizati svijest o važnosti i dobrobiti dojenja za dijete, majku i cjelokupnu zajednicu.

Organizatori ovogodišnjeg Nacionalnog tjedna dojenja su Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Hrvatskom udrugom grupa za potporu dojenja, Udrugom za zdravo i sretno djetinjstvo, te zajednicom Supermame.

Grupa za potporu dojenju djeluje i u Čazmi i to od  2008. godine, kada je osnovana na inicijativu pedijatrice doktorice Vesne Bacalja, patronažnih sestara Tajane Šimić i Nedeljke Bačani i Nikoline Brajković Draguljić koja je bila majka dojilja.

Cilj osnivanja bio je da majke dobiju potporu u dojenju i mogućnost razgovora o problemima na koji u vrijeme dojenja naiđu kako bi ga riješile i nastavile dojiti.

Kroz sve ove godine djelovanja kroz grupu je prošlo preko stotinjak žena. Sastanci grupa održavaju se jednom mjesečno ili ovisno o potrebama i više puta. Međutim i rad ove grupe poremetio je COVID-19.

– Za vrijeme korone zbog epidemioloških mjera nismo se sastajali, no nakon dvije godine ponovno smo pokrenuli zajednička druženja – kazala je jedna od voditeljica grupe, patronažna sestra Tajana Šimić i dodaje kako veliku potporu radu daje i doktorica  Marija Čatipović.

Majčino mlijeko je najzdravija i zapravo jedina hrana koja je djetetu u prvih šest mjeseci života potrebna. To znači da u tom razdoblju nisu potrebne nikakve dohrane djeteta, uključujući čaj, vodu i sl. Svojim sastavom majčino mlijeko zadovoljava sve potrebe za hranom i tekućinom za bebu do 6 mjeseci. Zanimljivo je kako je šest članica grupe dojilo svoje dijete i preko dvije godine djetetova života.

– Koliko su majke uporne po pitanju dojenja ovisi od majke do majke. Majke koje su više educirane u samoj trudnoći  lakše prolaze kroz sve to. Puno na majke utječe i okolina, ova okolina jako podržava dojenje i majke smatraju da je to nešto najbolje za djecu. Imamo komplikacija ali rješavamo ih u hodu i ne odustajemo baš samo tako. Dohranu uvodimo tek kada vidimo da dijete ne dobiva na težini – istaknula je patronažna sestra Mate Šereg.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika