12.6 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 25 rujna, 2023
spot_img

Određuje li boja plamena kvalitetu plina?

Nove vijesti

Na mrežama se posljednjih dana moglo pronaći mnoštvo informacija o plinu, a jedna od onih koje su nam upale u oko je bila fotografija dva plinska plamena na kojoj jedan izgara plavom bojom, a drugi narančastom. Uz fotografiju je bilo objašnjeno da je različita boja plamena uzrokovana kvalitetom plina koji izgara.

Na upit N1 Hrvatska iz Plinacroa, koji je nacionalni operator plinskog transportnog sustava i koji bi morao nadzirati kvalitetu plina koji ulazi u sustav, pojasnili su o čemu se radi.

“Ističemo kako boja plinskog plamena nije mjerodavan pokazatelj kvalitete plina. Naime boja plamena na plinskom trošilu pokazuje koliko se ispravno provodi postupak izgaranja plina. Jednolična plava boja izgaranja ukazuje na potpuno izgaranje plina uz izdvajanje maksimalne količine topline, što ukazuje na idealan omjer smjese plina i zraka na plameniku. Ako je došlo do narušavanja tog omjera boja plinskog plamena može postati žuta, narančasta ili crvena. Promjena boje plinskog plamena nedvojbeno ukazuje na problem, pri čemu je je najčešći razlog u samim plamenicima. Također, problem nepotpunog izgaranja nastaje i uslijed dotrajalosti regulatora tlaka koji ne izvršava svoju funkciju (regulacija na 30 mbar) kojeg je potrebno redovito kontrolirati i zamijeniti prema uputama proizvođača”, objašnjavaju iz Plinacroa.

Plinacro objašnjava i da kao nacionalni operator plinskoga transportnog sustava kontinuirano nadzire i prati kvalitetu plina te kako je sastav plina na svim ulazima u transportni sustav stabilan i unutar propisanih granica, što rezultira i odgovarajućom kvalitetom plina na izlazima iz transportnog sustava.

Izvor: N1 Hrvatska

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika