OPG Tihane Pavleković u Donjim Lipovčanima ima jedan od najljepših nasada ekološki uzgojenih lješnjaka u čazmanskom kraju. Posjetili smo ga početkom lipnja i o tome smo pisali OVDJE, a proteklog vikenda Tihana, njezina obitelj i prijatelji počeli su s berbom.

– Urod je dobar, no na kraju ćemo vidjeti jer smo tek počeli. Suša nije toliko smetala, jer je bilo kiše kada se plod zametao, no sadnice smo zalijevali, a ova kiša koja je pala sada je dobro došla i vjerujem da će s nasadom biti sve u redu – kazala je Tihana.

Lješnjake neće biti teško plasirati i kao prijašnjih godina najveći dio će se prodati na kućnom pragu jer kvalitetu su prepoznali svi oni koji su probali lješnjake s OPG-a Pavleković.

– Već smo poznati u Zagrebu, širimo se na more, nova prijateljstva uspostavljamo, tu su i društvene mreže, tako da se nadamo ove godine još boljem rezultatu nego prošle. Na 2 hektara očekujemo da ćemo ubrati negdje oko 1 200 kg u ljusci – rekla je.

Nakon berbe lješnjak ide na sušenje, zatim na ljuštenje, pa još malo na sušenje, a onda se pakira po narudžbama. OPG Pavleković pakira svoje lješnjake u već prepoznatljivo pakiranje s eko certifikatom koje i nakon dužeg vremena čuva svježinu, pa su tako i prošlogodišnji, kojih još jako malo ima, odlične kvalitete.

Plan je bio predstaviti svoj proizvod na Eko sajmu u Čazmi koji se održava 3. i 4. rujna, no to vjerojatno neće biti moguće jer lješnjak od ovogodišnje berbe neće biti dovoljno suh do održavanja sajma, no ukoliko trebate provjereno kvalitetan ekološki uzgojen lješnjak možete ga pronaći u Donjim Lipovčanima na OPG-u Tihane Pavleković.