U Gradskom muzeju Bjelovar, u galerijskom prostoru Galerije Naste Rojc, otvorena je izložba “Vidljivo-nevidljivi svijet” Dijane Nazor Čorda.

Ova likovna umjetnica desetak se godina bavi istraživanjem IR slikarstva, a izložba prikazuje 60-ak umjetničkih slika koje su nastale od 2014. godine do danas.
Ravnatelj Muzeja, Milan Pavlović rekao je na otovrenju kako izložba prikazuje nešto što se prvi put može pogledati u Bjelovaru.

– Ova izložba je u Hrvatskim i svjetskim razmjerima nešto sasvim novo i originalno. Imamo infrared, imamo blizance, imamo prednju stranu slike kroz koju očitavamo okom ono što vidimo, a iza toga nalazi se nešto skriveno što može biti od ikonografskog, kršćanskog, liturgijskog prikaza do kršćanske simbolike – kazao je Pavlović.

Slike su tajnovite jer su u vizualnom spektru apstraktne, ali u infracrvenom području na 1000 nm nalaze se različiti figurativni motivi i citati. Metodu je koristila na temelju inovacije InfraReDesign i InfraRedArt, koju je razvio prof. emeritus Vilko Žiljak sa svojim istraživačkim timom 2007. godine u Zagrebu.

Na ovoj izložbi predstavljena su i dva tepiha, koja su izvedena metodom ručno taftane vune, a koji su nastali u suradnji autorice s hrvatskom tvrtkom, reGALERIJA iz Zaboka. Tehnološki su uspjeli izvesti tzv. blizance boja u jednom sloju u vuni, što je omogućilo izradu prvog tepiha na svijetu s IR dvostrukom slikom.

Izložba je otvoreno za posjetitelje do 1. rujna, od utorka do petka od 10 – 17 h i subotom od 9 – 13 h.

Foto/Lorenzo Kocijan Pacas