U sklopu programa obilježavanja Dana Grada Čazme, HPD “Garjevica” Čazma, uz partnerstvo gradske Turističke zajednice, organiziralo je Planinarsku kotlijada na kojoj je sudjelovala dvadeset i jedna ekipa.

Bila je to dobra prilika da kuhari amateri iz raznih udruga pokažu svoje znanje i umijeće u kuhanju kotlića, ali također ova manifestacija svake godine je prilika za dobro druženje. I ove godine na Ribičkom kompleksu Vustje uživao je veliki broj građana.

– Raduje me da je ova kotlijada danas okupila ovako veliki broj posjetitelja. Prije kotlijade održana je biciklijada Tour de Čazma Natura koja je također privukla brojne zaljubljenike u biciklizam, ne samo s područja Grada Čazme već i okolnih gradova. Sve to veseli i dokazuje da su građani željni druženja. Pripremili smo bogat program povodom Dana grada i drago mi je da su naši građani pronašli nešto za sebe i pridružili se raznim događanjima – kazao je gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak koji je i zahvalio svim udrugama koje su danas kuhale.

Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak

Da je odaziv sudionika na biciklijadi i broj građana na Vustju oborio sva očekivanja organizatora rekla nam je direktorica TZ Čazma Ivana Sabljak Murlin.

– Računali sam da će biti pedesetak sudionika na biciklijadi na kraju ih je bilo sto i osamdeset što je iznenađujuće. Oduševljava me i činjenica da naši domaći ljudi, ali i gosti iz drugih gradova i općina uživaju na našim lokalitetu Vustje i da su se odazvali u tako velikom broju, jer evo danas je Vustje puno – kazala je Sabljak Murlin i otkrila nam da je u planu iduće godine proširiti broj događanja koja bi trajala tijekom cijelog ljeta.

Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika podružnica Čazma u svom kotliću kuhala je lovački gulaš, a glavni kuhari bili su Željko Štajduhar i Branko Pleše.

Veliki broj građana okupio se oko ovog kotla i kušao gulaš koji je dobio niz pohvala i brzo se podijelio.

– Svašta smo stavili u naš kotlić veprovinu, vino, luk i niz začina. Drago mi je što se građanima svidjelo što smo pripremili i što smo sve brzo podijelili. Zahvaljujem i našim članovima udruge koji su nam bili podrška u kuhanju – kazao nam je Željko.

Za kuhanje odličnog vojničkog graha odlučili su se članovi Moto kluba „Usamljeni Jahači“ koji su kuhače prepustili Vanji Jandriću i Mateu Bardiću. Da je grah odličan i da je bilo puno upita oko recepta kazao nam je Vanja.

Vanja Jandrić

– Grah smo pripremili po našem receptu, a tajna dobrog vojničkog graha je puno dobrog mesa, dok je najbitniji sastojak dobar buncek. Imali smo pripremu prije današnjeg kuhanja, prokuhali smo grah i meso i tu vodu bacili nakon toga sve smo kuhali dva sata – kazao nam je Vanja i otkrio da uživa u kuhanju i da često kuha i svojoj obitelji.

Za kotlić u kojem su se kuhali fileki odlučili su se Darko Kajfeš i Željko Bočkor. Inače ovaj dvojac kuhara na ovoj kotlijadi kuha od njenih samih početaka. Uvijek kuhaju fileke i svi koji uživaju u ovom jelu redovito dođu do njihovog kotla, jer kako kažu ova dva odlična kuhara amatera fileke voliš ili ne.

Darko Kajfeš i Željko Bočkor

– Za dobre fileke treba dobar špek, panceta ili slanina dobra, luk i dobro opkuhani fileki da izgube onaj miris koji ljudi ne vole i koji ih često odbija od ovog jela- kazao nam je Darko Kajfeš.

Svašta se danas kuhalo na Vustju s puno ljubavi, smijeha, pjesme i veselja. Na kraju su svi lonci bili prazni, a posjetitelji siti, što je i najbitnije.

Iako su idućeg vikenda predviđeni oni centralni događaji povodom Dana grada, ova Planinarska kotlijada je srce druženja građana povodom obilježavanja rođendana svoga grada.