20.6 C
Bjelovar
Četvrtak, 21 rujna, 2023
spot_img

DVD Siščani slavi 90. obljetnicu od osnutka

Nove vijesti

DVD Siščani ove subote, 2. srpnja proslavilo je 90 godina  postojanja. Osnovano je 20. travnja 1932. godine kada je održana konstituirajuća sjednica. Prvi predsjednik društva bio je Petar Kovačina, a prvi zapovjednik Ivan Letec. Društvo je bilo vrlo aktivno kroz povijest, a glavni izvor prihoda često su bile tombole i zabave čega se sjećaju samo stariji članovi društva. Uvijek su bili spremni na intervencije, pa su čak u vrijeme žetve održavali dežurstva. Društvo je, kako prije, tako i danas, aktivno na svim vatrogasnim natjecanjima. 1981. godine je prionulo na rušenje starog doma i gradnju novog za što im je trebalo godinu dana. Taj dom je i danas u funkciji. DVD Siščani danas broji 67 članova i  u suradnji s gradskom i županijskom Vatrogasnom zajednicom redovito upućuje članove na dodatno osposobljavanje, pa je tako samo ove godine za vatrogasca osposobljeno 9 članova, vatrogasnog dočasnika 3 člana i vatrogasnog časnika 1 član, a u tijeku su osposobljavanja za dočasnike i vatrogasce 1. klase. Aktivno se radi s najmlađim članovima kojima stariji prenose svoja znanja i vještine, pa se za budućnost društva ne treba brinuti.

Ovu visoku obljetnicu je na svečanoj skupštini čestitao predsjednik Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Silvestar Štefović i zahvalio na svemu što čine za vatrogastvo kako svog mjesta, tako i grada i županije.

– Samo na taj način i svi zajedno možemo očuvati vatrogastvo ove županije i cijele Lijepe naše na način kako su nam to naši preci predali, a to je da ovakva društva opstaju, rade i funkcioniraju i budu stup svog mjesta. U mnogim selima ni nema nešto drugo osim dobrovoljnog vatrogasnog društva tako da je na nama teret da u ova, ne tako zavidna vremena, kada je depopulacija prisutna svuda i smanjuje se broj stanovnika u našim selima da mi kao vatrogasci i dobrovoljna vatrogasna društva na neki način očuvamo život u tim selima – kazao je Štefović.

Godišnjicu su DVD-u Siščani čestitali i glavni županijski vatrogasni zapovjednik Josip Heger, predsjednica Vatrogasne zajednice Grada Čazme Ivana Žugaj, zapvjednik JVP Čazma Tihomir Brnjanec, predsjednik čazmanskog Gradskog vijeća Branko Novković i županijski vijećnik Ivica Vranić.

Jubilarne nagrade dobili su članovi društva za dugogodišnji rad, te su podijeljene zahvalnice onima koji su pridonijeli razvoju i radu Društva.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika