Foto: Dražen Kocijan

Na području Općine Rovišće OPG Maciček iz Žabjaka je pokrenuo prvu mini siranu, a ovoga petka je otvoren i kiosk u kojem se može kupiti svježe mlijeko, sir, vrhnje i ostali proizvodi sirane Maciček. Kiosk se nalazi kod semafora u centru Rovišća u Bjelovarskoj ulici.

Franjo Maciček se zahvalio načelniku Prišćanu prilikom svečanog otvorenja jer je  njegovom OPG-u općina izašla ususret čim je došao na ideju da dođe u Rovišće. Mljekarstvom se bavio, kaže, njegov otac, dok se on sa suprugom odlučio na proširenje proizvodnje još 1998. godine. Od tada s 12 grla mliječnih krava došli su do 50. Kako  otkupna cijena mlijeka iz godine u godinu ne prati povećanje cijene repromaterijala odlučili su se na proizvodnju finalnih proizvoda.

Proizvodnjom se bavi cijela obitelj, pa i sin Dejan koji je rekao kako su na ideju za otvaranje mini sirane došli još 2018. kada je nisu uspjeli provesti u djelo, no upornošću je s vremenom ipak realizirana. Prodajno mjesto na frekventnoj lokaciji kojom dnevno prođe i do 10 tisuća vozila smatra kako će im pomoći u plasmanu njihovih proizvoda.

– Nudimo sve od kuhanih sireva, kuhanih sireva sa začinima, dimljene sireve, obične jogurte i jogurte s okusima, ali i sirutku i naravno mlijeko – kazao je Dejan Maciček.

Načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan podsjetio je da se općina prijavila na mjeru 7.4.1. i da će u centru Rovišća graditi mini tržnicu na kojoj će brojni općinski OPG-ovci moći prodavati svoje proizvode kao što je to počeo raditi OPG Maciček.

– Mi kao općina podržavamo sve slične projekte i pokušavamo pomoći poljoprivrednicima na razne načine. Radit ćemo mini tržnicu u samom centru Rovišća i nadam se da će za dvije do tri godine zaživjeti i biti na korist kako našim OPG-ovcima tako i svim mještanima, ali i prolaznicima kojih smatramo da ima 10 tisuća ovdje. Nadam se da će i tih 10 tisuća prolaznika pomoći i našim ljudima, odnosno predstavnicima OPG-a, ljudima koji se bave poljoprivredom, da prodaju svoje proizvode – kazao je Prišćan.

Foto: Dražen Kocijan