Nakon deset godina u Bjelovaru se opet provodi mjerenje razina peludi u zraku. Naime, Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije postavio je uređaj za uzorkovanje peludi u zraku na krov zgrade Opće bolnice Bjelovar.

Uvođenjem očitavanja i mjerenja koncentracije peluda alergenih biljaka u stvarnom vremenu omogućit će se točno praćenje alergena u zraku te trenutačno informiranje javnosti. Time će se poboljšati kvaliteta života osoba koje boluju od sezonskih alergija.

– Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije u suradnji s Gradom Bjelovarom i njihovom financijskom potporom ponovno je pokrenuo ovo mjerenje. Mi smo imali taj uređaj u Zavodu koji nije radio, pa je na moju inicijativa taj uređaj popravljen – otkriva nam ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije Vedran Trupac.

Radi se o uređaju koji aspirira zrak i lijepi peludi raznih vrsta drveća, korova i trava na celuloznu traku. Mikroskopiranjem će se određivati vrste i koncentracija peludi, a građani će imati uvid o kretanju, vrsti i koncentracijama.

Grad Bjelovar je prvi grad u županiji u kojem će biti mjerenje koncentracije peludi, a u planu je da uz pomoć ostala četiri grada ovo mjerenje zaživi u svim gradovima u županiji.

– Uređaj je postavljen i radi mi ćemo sada složiti i peludni kalendar i peludnu prognozu da se može pratiti na stranicama Grada Bjelovara i Zavoda za javno zdravstvo. Opisat ćemo i trave i simptome i to nam je jedna bitna stvar i važna pogotovo za ljude koji su alergični. Zavod za javno zdravstvo će tu mogućnost ponuditi i ostalim gradovima u županiji – rekao je Trupac i dodao kako financijski izdatci nisu toliko veliki da bi se i ostali gradovi priključili u ovu aktivnost Zavoda.