Hrvatska je do sada naručila 12,2 milijuna doza cjepiva protiv COVID-a19, a ukupno je utrošeno nešto više od pet milijuna doza, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u kojemu kažu da je rezervirano još sedam milijuna doza za isporuku do kraja iduće godine.

U idućem razdoblju dobivamo još sedam milijuna doza cjepiva iako se na skladištima čuva 1,3 milijuna neiskorištenih doza, a uništeno je već 354.999 doza.

Prema podacima HZJZ-a, do sada smo utrošili 5,2 milijuna, donirali dva milijuna, a na skladištima se čuva 1,3 milijuna doza.

I dok se na početku čekalo na cijepljenje protiv COVID-a i građani se na razne načine i trikove borili kako bi se što prije cijepili, danas je interes za cijepljenjem nikakav.

Kako nam je kazao ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko bilogorske županije Vedran Trupac interesa za cijepljenje u Bjelovarsko bilogorskoj županiji kod građana nema.

– Više nemamo ni jednog čovjeka tjedno za cijepljenje. Termine za cijepljenje i dalje imamo u Zavodu za javno zdravstvo i našim ispostavama, ali trenutna zainteresiranost nam je nikakva – kazao je Trupac koji je pozvao građane, osobito one treće životne dobi da se cijepe jer korona nije nestala.

– Pozivam pogotovo starije građane treće životne dobi, ljude s kroničnim bolestima i ljude koji su u domovima umirovljenika da se cijepe, za njih je i dalje preporučeno cijepljenje i ona četvrta doza – dodao je Trupac.

Prema podacima Europskog centra za prevenciju bolesti i kontrolu oko polovice članica Europske unije bilježi sve brže širenje koronavirusa. Daleko najgori je Portugal sa čak 2751 otkrivenih slučajeva u 14 dana na 100.000 stanovnika. Austrija i Njemačka su također među gorima, sa 400 odnosno čak 679.

Hrvatska prema tim pokazateljima trenutno zapravo stoji još i relativno dobro jer u 14 dana na 100.000 stanovnika ima 84,2 slučaja.