Vedran Trupac

Vedran Trupac izabran je za ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije. Trupac je od prošle jeseni u ovoj ustanovi bio vršitelj dužnosti ravnatelja, nakon smjene bivše ravnateljice Nine Renić. Jedini se javio na raspisan natječaj i dobio povjerenje da vodi Zavod iduće četiri godine.

U njegovom planu rada niz je aktivnosti, a sve u svrhu poboljšanja kvalitete rada Zavoda.

– U mom mandatu za koji sam dobio povjerenje prva bitna stvar koju želim postići je financijska stabilnost  ove ustanove. Troškove poslovanja održati na razini da su oni samoodrživi. U planu je i unaprjeđivati prostorno tehničke uvjete i opremu. Želja nam je povećati broj tržišnih usluga da bi Zavod mogao zaraditi. Izradit ćemo zdravstveno statistički ljetopis za našu Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Cilj nam je razvijati i nove projekte i programe i provođenje edukativnih i preventivnih programa namijenjenih prvenstveno osobama treće životne dobi. Radit ćemo i na jačanju aktivnosti  Zavoda kao ustanove u Savjetu za zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije. Radit ćemo i na povećanju broja procijepljenosti i povećanju procijepljenosti školske djece protiv humanog papiloma virusa. Uvest ćemo i nove metode u ekološkom laboratoriju koji je na tržištu da bi imali financijsku stabilnost i da bi mogli ove gubitke koje imamo pokriti. U planu je i osnivanje odjela za dezinsekciju, dezinfekciju i deratizaciju – rekao je o planovima Trupac koji je u Zavodu zaposlen 15 godina.

Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije jedini je Zavod u Hrvatskoj koji je u doba Covida poslovao s minusom. Naime, dok su ostali županijski zavodi poslovali pozitivno zbog prihoda od PCR testiranja na COVID-19 bjelovarsko-bilogorski je gomilao minuse.

– Zavod za javno zdravstvo poslovao je negativno zadnjih nekoliko godina. Trenutno poslujemo pozitivno i smanjujemo taj gubitak koji prenosimo iz godine u godinu. Mogu vam reći da u prvih pet mjeseci imamo dobre prihode. Promet nam je bio veći za nešto više od milijun kuna za razliku od prošle godine – kazao je Trupac.