Jučer je u sklopu glavnog dijela programa manifestacije Terezijana, više od 500 kostimiranih sudionika prodefiliralo gradskim korzom i prikazalo dolazak carice Marije Terezije u Bjelovar.  Događaju je prisustvovao i Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u društvu gradonačelnika Daria Hrebaka ispred kojih su se predstavile povijesne postrojbe iz cijele Hrvatske zajedno sa carskom svitom. „Ove godine smo priredili najbolju Terezijanu ikad u povijesti njenog održavanja. Izdignuli smo ju iznad razine lokalne manifestacije. Ona sada postaje ozbiljna i jedna od najljepših i najzabavnijih priča kontinentalne Hrvatske, a u godinama koje dolaze gradit ćemo ju kao turističku atrakciju. Po dosadašnjim brojkama, do kraja održavanja ove godine očekujemo da će ju posjetiti 50.000 ljudi“, rekao je gradonačelnik Hrebak.

Organizatori su iznimno zadovoljni odazivom i posjetom.. „Već četiri dana Bjelovar živi u duhu carskih vremena naše bilogorske ostavštine, a sve je prožeto modernim stilom.  Ovdje svatko može pronaći nešto za sebe: od povijesti, kulture, eno-gastronomije, do dobre glazbe i ono što je najvažnije – dobre atmosfere“, rekla je Ana Kelek, direktorica Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar.

Carica Marija Terezija pozvala je sve građane, turiste i posjetitelje da posjete najljepšu i najveću Terezijanu dosad. Bogat i raznovrstan program završava danas velikim koncertom Petra Graše. Tijekom dana predstavlja se  povijest i tradicija vezanu uz caricu Tereziju te bjelovarsko-bilogorski kraj, uz ulične zabavljače brojne radionice, sportske aktivnosti, izložbe, predavanja i cirkusne predstave. U sklopu programa „Ljudi ponosni, konji gizdavi“ ispred Državnog arhiva, odabrat će se najljepši jahač, jahačica i jahački par.

Cilj manifestacije je prikazati i ponuditi ono najbolje što Bjelovar nudi. Organizator manifestacije je Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar u suradnji s Gradom Bjelovarom uz pokroviteljstvo Predsjednika Republike Hrvatske i Ministarstva turizma i sporta.  U suradnji sa Hrvatskim željeznicama, svi posjetitelji koji odluče posjetiti Bjelovar vlakom moći će ostvariti popust od 40 posto na kartu.