Prošlog petka (10. lipnja), u bjelovarskoj Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“, na njezinom Studijskom odjelu je predstavljena knjiga „Račačka kajkavština – rječnik Orlovca, Sasovca i Slovinske Kovačice“ autorice Dragice Ščrbačić Dragovac.

Izložbeni primjerak ovog zanimljivog, nesvakidašnjeg rječnika

Knjigu su, pored same Ščrbačić Dragovac predstavili i glavni urednik Tomislav Čanković, dijalektološki urednik Dr.sc. Mijo Lončarić te recenzentica Tatjana Kreštan. Napomenimo kako je predstavljanje moderirala Zdravka Giacometti. Okupilo se mnoštvo zainteresirane publike koja je imala prigodu naučiti nešto novo te se dobro nasmijati, a kao zaključak ovog kratkog osvrta na ovaj događaj vam donosimo nekoliko zanimljivih riječi već nekoliko puta spomenute autorice.

Dragica Ščrbačić Dragovac

–Već prije četiri ili pet godina sam počela skupljati stare riječi i kojekakve razne izraze ovoga kraja. Moram kazati kako se sve to u današnje vrijeme vrlo rijetko koristi, ako se uopće više i koristi. Zapravo, nisam niti mislila da će od toga nastati rječnik. Točnije, dogodilo se to sasvim slučajno – u vrijeme pandemije koronavirusa kada mi je sinula ideja iznova se konkretnije aktivirati po tom pitanju. Krenula sam u komunikaciju sa starijim ljudima, njih oko četrdesetak.

Svi oni su mi u svemu ovome pomagali i na razne načine mi slali riječi kojih su se mogli prisjetiti. U samome startu sam prikupila 3000 riječi pa mi je od stručnih osoba bilo rečeno da bi to mogao biti jedan manji rječnik. Potom se to proširilo pa se sada u rječniku nalazi preko 4000 riječi i natuknica. Svaka natuknica posjeduje mjesni govor za kojega svi koji su čitali kažu da je izuzetno zanimljivo i da je to jedna posebna vrijednost.

Napomenula bih kako sam svaku natuknicu stavljala u određenu životnu situaciju te na taj način opisivala. Stručni, odnosno gramatički oblik svemu tome je davao urednik Čanković uz pomoć našeg priznatog kajkavijologa i dijalektologa Lončarića. Dakle, s Lončarićem sam radila naglaske. Nakon završetka ovoga imam neke nove ideje pa mislim da do novog nastavka rječnika neće doći – barem ne za sada. No, vidjet ćemo što će nam donijeti budućnost – kazala nam je Ščrbačić Dragovac.

Publika se okupila u zavidnom broju