Na prostoru Etno parka u Velikom Trojstvu jučer je (subota, 11. lipnja), povodom Dana općine održana 19. međunarodna i 8. memorijalna gulašijada pod nazivom „Ivan Jandrašinčec Jandro“. Dakle, riječ je o Trojšćanskoj tradiciji, a ova je godina bila najmasovnija kada su u pitanju prijavljene ekipe. Naime, sveukupno ih se prijavilo 68 iz raznih dijelova Hrvatske, ali i susjedne Mađarske. Ipak, na koncu ih se odazvalo njih 62. Naravno, i to je jedna respektabilna brojka.

Samo jedan od mnoštva gulaša koji su skuhani u Velikom Trojstvu

Program je vodio poznati televizijski voditelj Branko Uvodić i treba kazati kako je Velikim Trojstvom  ovom prigodom „marširalo“ preko 1000 ljudi. Shodno svemu navedenome, finog zalogaja te dobre kapljice nije nedostajalo, a najvažnije od svega je bilo dobro se zabaviti. Taj cilj je naposljetku itekako ispunjen. Svi prisutni su svojim kućama otišli punog želuca i nakvašenog grla pa se sada samo možemo nadati kako će i iduće godine ovaj događaj biti barem na ovoj razini, ako ne i kvalitetniji. Zaključno, donosimo vam dojmove nekih od aktera, kao i super bogatu fotogaleriju.

Osim samih gulaša posjetitelji su imali prilike kušati i mnoge druge specijalitete

–Rekao bih ono što smo već najavljivali na Super radiju. Dakle, ovo je bilo top, centralno događanje Dana naše općine. Odazvale su se 62 od 68 prijavljenih ekipa i ne treba čuditi činjenica što je u našem Etno parku boravilo više od 1000 ljudi. Kako naših mještana, tako i gostiju. To nas izuzetno veseli, a za zabavni program je bio zadužen tamburaški sastav „Bilogora“.

Momci su napravili odličan štimung te također moram kazati kako nas je, unatoč jutarnjem manjem pljusku vrijeme poslužilo. Prilikom tog pljuska, naš župnik je rekao da je riječ o blagoslovu s neba za sve naše vrijedne OPG-ovce, naš DVD, udrugu vinogradara, volontere, ali i sve ostale koji su pomogli u organizaciji. Stoga, ja im se mogu samo zahvaliti – ovo su riječi Marka Kutanjca, načelnika općine Veliko Trojstvo.

Tamburaški sastav “Bilogora” koji je bio zadužen za dobru svirku

–Ova je godina iznad svih očekivanja. To u prijevodu znači da su nas posjetile čak 62 ekipe, dok smo ih prošle godine imali 42. Tada smo mislili da je to vrhunac, no prevarili smo se. Tu su bili naši prijatelji iz Mađarske, Daruvara, Pitomače, Kloštra Podravskog i mnogih drugih mjesta. Dakle, atmosfera je bila fenomenalna, pozitivna u svakom smislu te se, vidjevši ono što se događalo u našem Etno parku ovom prigodom nadamo da će sljedeće izdanje gulašijade biti još bolje – kazala nam je organizatorica Senka Jandrašinčec, inače predsjednica udruge vinara, vinogradara i voćara Veliko Trojstvo.

Dan je protekao uz puno veselja i smijeha

–Bilo je predivno. Svi okupljeni su se predivno družili, a, iako nas je na samome početku poškropila kiša, za koju ja kažem da je kao sveta vodica kako bi nas upozorila da se moramo moliti dragom Bogu za lijepo vrijeme, u kasnijim satima su nas vremenske prilike poslužile. U Velikom Trojstvu nikada ničega ne nedostaje i siguran sam kako iz njega nitko nije otišao niti gladan niti žedan.

Zaista sam se osjećao i više nego ugodno, a moram reći kako Veliko Trojstvo, obzirom na predan rad načelnika Kutanjca ne mora brinuti za svoju budućnost. Agilan je, želi napredak te mislim da će ga ostvariti. Dakako, dolazit ću ovdje i dalje. Moj idući dolazak trebao bi biti na ovdašnji Etno festival – lijepim nam se riječima obratio Branko Uvodić.

Branko Uvodić, stari prijatelj općine Veliko Trojstvo

–Dojmovi su fenomenalni. Kao i svake godine, i ove je atmosfera bila prekrasna. Treba doći u Veliko Trojstvo kako bi se ovo doživjelo. Ja osobno već desetak godina sudjelujem na gulašijadi, ali smatram da nikome nije do samog natjecanja koliko do druženja te zezancije. Stječu se nova prijateljstva, poboljšavaju stara i rekao bih kako je ova manifestacija odlična zbog promocije Velikog Trojstva. Uvjeren sam da će ova priča u budućnosti biti još veća i bolja – ovako nam se obratio Nino Kovačić, jedan od natjecatelja na ovogodišnjoj gulašijadi.

Nino Kovačić