Adopta, udruga za potporu posvajanju, u petak i subotu 20. i 21. svibnja 2022. godine organizira Vikend posvojenja u Koprivnici.

Taj će se program u okviru projekta Centar posvojenja održati u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Koprivnica uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Sve počinje u petak u 12.30 u CZSS-u Koprivnica edukativnom radionicom Priprema djeteta za posvojenje. Ta je radionica namijenjena stručnjacima sustava socijalne skrbi.

U Domu mladih Koprivnica u 17.30 na rasporedu je radionica za posvojitelje Kako s djetetom razgovarati o posvojenju. Na toj će se radionici pojasniti zašto je važno s djetetom razgovarati o posvojenju i dat će se upute kako taj razgovor prilagoditi dobi djeteta. Na radionicu su dobrodošli svi posvojitelji, bez obzira na dob djece.

Na isto mjesto u 18 sati mogu doći svi koji razmišljaju o posvojenju. Infoteka o posvojenju dat će im odgovore na pitanja među kojima su „Tko sve može posvojiti? Kome se javiti kada se odlučim za posvojenje? Kako si olakšati proces posvojenja? Kako izgleda međudržavno posvojenje?“.

Posvojitelji će se u subotu od 9.30 do 12 sati u Domu mladih Koprivnica moći uključiti i u individualno savjetovanje. Adoptini stručnjaci će ih saslušati i pomoći im savjetima u izazovima s kojima se nose.

Vikendi posvojenja organiziraju se po gradovima diljem Hrvatske jer je Adopta prepoznala potrebu za povećanjem regionalne ujednačenosti usluga namijenjenih posvojiteljskoj populaciji. Do sada su Vikendi posvojenja organizirani u Splitu, Osijeku, Rijeci, Lovranu, Dubrovniku, Čakovcu, Zadru, Puli i Vukovaru.

Udruga za potporu posvajanju Adopta nevladina je neprofitna organizacija koju su osnovali posvojitelji i potencijalni posvojitelji. Cilj udruge je da u suradnji sa stručnjacima, institucijama i osobama iz prakse djeluje na stvaranju pozitivnog, ugodnog i podupirućeg okružja za obitelji nastale posvojenjem.