U krugu svoje obitelji, kumova i prijatelja Gordana i Ivan Mužar iz Gornjih Dragičevaca proslavili su pedeset godina braka. Vjenčali su se u Crkvi svete Marije Magdalene u Čazmi 13. svibnja 1972. godine.

Nakon toliko godina zajedničkog životnog puta ispunjenog ljubavlju, žrtvom, radom, smijehom i strpljenjem ni u najtežim životnim prilikama nisu odustali jedan od drugog i obećanja pred Bogom.

Gordana i Ivan znaju se od djetinjstva, a ljubavne iskre su krenule u Cerini na zabavama. Prije braka veza je kratko trajala, odmah su znali da su suđeni jedan drugome.

– Kada sam pitao svog tasta za odobrenje da se vjenčamo moji roditelji za to nisu ni znali. On mi je odgovorio da Gordana sama odluči želi li se udati za mene ili ne. Na moje veselje pristala je – rekao nam je Ivan i otkrio kako je Gordana imala šesnaest godina kada su se vjenčali, a on dvadeset.

Svatovi su trajali dva dana i dvije noći i jako su se razlikovali od današnjih. Sve je počelo u subotu u prijepodnevnim satima, a završilo u ponedjeljak. Bilo je i puno manje gostiju nego što ih danas imaju svatovi. Zanimljivo je i kako je Ivan zbog svog posla ranije morao otići sa svojih svatova.

– Kod nas su još doma bili gosti od svatova, a ja sam morao otići na put jer sam radio kao vozač. Četiri dana nije bilo ture iz Beograda da se vratim, na kraju sam sjeo na autobus i vratio se doma – kazao nam je Ivan.

Zanimljivo je kako je na proslavi povodom zlatnog pira kod obitelji Mužar bio veliki broj sudionika svatova koji su bili i prije pedeset godina. Tako su djeveruše i kumovi naših slavljenika bili ponovno uz ovaj par, jer sve ove godine ta prijateljstva i druženja i dalje traju.
Na pitanje tko popusti prvi u razmiricama Ivan nam je otkrio uz smijeh kako on češće popusti, a Gordana dodala da tako mora biti.

– Cijeli život smo puno radili, uvijek smo se oko svega dogovorili. Ja sam u mladosti bio jako malo doma bio sam stalno za volanom ali kada bi došao doma sve smo zajednički radili – rekao je Ivan.

Danas im je najveće veselje i ponos u životu obitelj, njihove dvije kćeri Renata i Melita te unuci.

– U braku treba puno strpljenja, tolerancije i bračni drugovi jedan drugom trebaju opraštati i pomagati – kazala nam je Gordana kada smo je pitali kako održati brak tako dugo.

Gordana i Ivan nadvladali su sve poteškoće koje je pred njih postavljao život proteklih zajedničkih pedeset godina, što je svakako razlog da im od srca čestitamo.