U ovim trenutcima hrvatsko tlo napustila su dva Čazmanca, Kristijan Čikor i Luka Piršljin, dugogodišnji članovi HPD-a Garjevica Čazma koji odlaze u svoju avanturu života. Naime, krenuli su put Nepala na planinski masiv Himalaja.

– Tamo ih čekaju himalajski gorostasi, snježni vrhovi, vječni glečeri, duboki kanjoni, topli nepalski osmjesi, budistički hramovi…15 dana trekinga do Everest baznog kampa i nazad do Lukle… Do zavidne visine od 5600 m gdje ih čekaju i izazovi visinske bolesti – opisali su njihovo putovanje suputnici na putovanju Stipe Božić i Mario Celinić.

Osim što će ispuniti svoj dugogodišnji san velika čast je i što će to biti u društvu legenda hrvatskog alpinizma i planinarenja Stipe Božića, Franje Kmeta i Maria Celinića.

Stipe Božić, je dva puta ispenjao Mount Everest i najviše vrhove svih sedam kontinenata. Mario Celinić, šesti je Hrvat koji je bio na vrhu Mount Everesta i čovjek koji je na dobrom putu da postane drugi Hrvat na najvišim vrhovima svih kontinenata. Franjo Kmet je alpinist, visokogorac, planinar, čovjek koji se bavi organizacijom tura u najviša svjetska gorja.

– Ovim putovanjem želimo svojim primjerom dokazati da Čazma i Čazmanci nisu bilo tko. Želimo odškrinuti vrata koja će možda netko mlađi, jači, spretniji, danas-sutra otvoriti širom i krenuti ka vrhu Mount Everesta. Jedan od ciljeva ovog našeg pothvata je proslaviti našu Čazmu jer kada barem malo odškrineš vrata, onaj iza tebe će ih puno lakše otvoriti – rekao je Kristijan Čikor.