foto/Dražen Kocijan Kocka

Na manifestaciji Proljeće na Bilogori, tradicionalnom okupljanju koje organizira Hrvatsko planinarsko društvo Bilogora i danas se okupio veliki broj planinara, ljubitelja prirode i šetača.

Proljeće na Bilogori tradicionalno se organizira trećeg vikenda u travnju, no ovoga puta zbog Uskrsa pomaknuto je nedjelju kasnije.

Cilj manifestacije je zajedničko uživanje u prirodi i planinarenju Bilogorom. Danas su pitoresknom Bilogorom uz bjelovarske, planinare šetali planinari iz svih krajeva Hrvatske.

Okupljanje je bilo u ranim jutarnjim satima ispred planinarskog doma Kamenitovac u Maglenči.

– Na našem Proljeću na Bilogori bilo je oko 350 sudionika. Za sve smo pripremili bilogorski doručak, namaze sa sirom, češnjakom, hrenom i masti, doručak kakav smo imali u djetinjstvu, tu je bio i čaj i kava – rekla je Vera Pauška predsjednica PD Bilogora.

Sudionici su mogli odabrati jednu od četiri staze ovisno o njenoj duljini i trajanju obilaska.

– Prva staza pod nazivom Bilogorskim stazama bila je duga 12 kilometara i trajala je četiri sata hoda. Druga staza, Pohajdin bunar bila je duga 15 kilometara i trajala je pet sati hoda. Orovački vinogradi bili su ruta koja je trajala tri sata hoda, dužina staze je bila 8 kilometara. Četvrta staza je bila za naše najmlađe, naziva je „Mali Bilogorci“. Ova dječja planinarska staza bila je duljine 4 kilometra i trajala je dva sata hoda – rekla je o stazama Pauška.

Foto: Dražen Kocijan