Pisanice već više od 20 godina čine svijet Esme Kolar iz Donjeg Draganca koja u slobodno vrijeme izrađuje prava mala umjetnička djela od kojih zastaje dah. Mi smo zavirili u najšareniji kutak kuće obitelji Kolar.

Esma svoje pisanice i uskrsnje ukrase radi od prirodnih materijala, brašna i vode, a sve je krenulo slučajno kada joj je majka donijela zanimljivo ukrašenu pisanicu.

– Ideju mi je dala moja majka koja je u Zagrebu bila slastičarka i ima smisla za sve te rukotvorine. Jedan dan je donijela doma jedno ukrašeno jaje koje je mene zainteresiralo i od tada postoji ljubav prema tim pisanicama i figuricama. Svake godine radim nešto novo i svi radovi su unikatni – kazala nam je Esma.

Svoje pisanice i uskrsne ukrase radi tijekom cijele godine jer joj je to hobi koji je opušta i veseli, pa tako uoči svakog Uskrsa na kraju ima izrađenih oko sedamsto pisanica i raznih uskrsnih ukrasa.

– To je tehnika tijesta u koje ide brašno, voda i sol. Zatim radim lucnje na valjku za valjanje tijesta, onda se to suši te od toga izrađujem košarice. U dio tijesta stavim jestivu boju te od toga radim ružice, listove i sve što u tom trenu u glavi zamislim da bi ukrasila figuricu ili ispuhano jaje koje ukrašavam.

Ovakvi ukrasi nemaju rok trajanja. Isto tako neće vremenom promijeniti ni svoj izgled ili boju. Osim ukrasa za Uskrs Esma izrađuje i božićne ukrase.

– Za Božić radim anđele, kuglice, balone i razne druge rukotvorine koje ukrašavaju moj dom ali i domove mojih prijatelja i poznanika – dodala je Esma.

Esma svoje umjetnička djela inače ne prodaje već daruje tako da ih je veliki broj otišao diljem Europe, rado ih je darovala i Udrugama djece s poteškoćama u razvoju, crkvi, bolnicama ali i prijateljima.