Nacionalni stožer civilne zaštite s epidemiolozima raspravlja o novom paketu popuštanja mjera koji bi trebao uključivati ukidanje ograničenja radnog vremena i COVID potvrda, neslužbeno doznaje Jutarnji list

Mjere još nisu službeno definirane, ali trebale bi biti usuglašene do Uskrsa, za kada se planira popuštanje. Ukinule bi se mjere vezane uz ograničenja broja osoba, kako u unutarnjim prostorima tako i na otvorenom, COVID potvrde više ne bi bile potrebne, a mjere na granicama ostaju kakve jesu, u skladu s odlukama Europske unije.

Najviše razgovora vodi se o osnovnim mjerama, a to je nošenje maski, koje su u ovom trenu obveza u svim zatvorenim prostorima. Prema trenutno prevladavajućem stavu, maske bi ostale obveza u zatvorenim prostorima u kojima se očekuje veći broj ljudi, a tu su trgovine i javni prijevoz. No, izgledno je da će na radnim mjestima, gdje je trenutno obvezno nošenje maski ako nije moguće održati propisani razmak, postati samo preporuka.

Također, postoji mogućnost da na razini preporuke ostane nošenje maski u kinima i kazalištima. 

“Smatramo da je ovo trenutak koji omogućava veće ublažavanje mjera, i to iz više razloga. Prvo su tu pokazatelji iz bolnica, odnosno pad broja hospitaliziranih i osoba na respiratorima. Također, bilježimo i pad broja novozaraženih, a svemu u prilog ide i sve ljepše vrijeme i činjenica da će građani sve više vremena provoditi na otvorenom”, kazao je sugovornik Jutarnjeg lista.

Dodatna popuštanja, doznaje Jutarnji list iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, bila bi i u školama te na fakultetima. Maski na hodnicima više ne bi bilo, a ne bi ih morali nositi ni profesori osim ako to sami žele. Osim toga, razgovara se i o mogućem ukidanju i jedine preostale mjere, a to je testiranje učenika u slučaju da u razredu postoji pozitivan učenik.