Područje Medjama jedno je od onih koja su na području Čazme obuhvaćena projektom Čazma Natura. I upravo su se o uređenju Medjama mogle čuti najveće kritike zbog radova koji su se tamo odvijali.

Za one koji ne znaju Medjame su u prošlosti najviše posjećivali ribiči i prostor je do početka devedesetih bio lijepo uređen, no s vremenom kao da je bio prepušten zaboravu i ostavljen prirodi da napravi svoje.

Tako je i bilo, mostovi koji su tamo bili s vremenom su propali, staze zarasle, ribnjaci dijelom presušili i ostali bez vode, no projektom Čazma Natura odlučeno je revitalizirati ovaj lijepi dio prirode koji je od centra Čazme udaljen 15 minuta laganog hoda.

„Zamišljeno je da Medjame budu  prva edukativna točka duž poučno-tematske pješačke staze kroz dolinu rijeke Česme. Svi zahvati u prostoru su oblikovani tako da poštuju prirodno okruženje te da na prirodu, biljni i životinjski svijet ne djeluju agresivno. Posjetiteljska staza vodit će ispod krošnji drveća, kroz šumu te obilaznim putom preko vode. Na različitim lokacijama će se na zanimljiv način prikazati značaj tog prostora te će posjetitelji moći promatrati životinjski i biljni svijet u potpuno prirodnom okruženju“, stoji u planovima koji su predviđeni za Medjame.

Ulaz u Medjame

I sami smo tijekom izvođenja radova nekoliko puta bili u Medjamama i kao mnogi drugi bili dosta kritični, pa i nezadovoljni onime kako je izgledalo. Ne možemo čak reći da smo i u javnosti čuli previše pozitivnih komentara o onome što se tamo radi, no jučer smo se prošetali uređenom drvenom šetnicom i iznenadili se onime kako izgleda, pa su svi negativni komentari koje smo imali pali u vodu. Dakako, da će uvijek biti onih koji će kritizirati, samo kritiziranja radi, no nitko neće otići iz Medjama da neće reći da je uživao.

Postoje neke stvari koje malo bodu u oči, kao tragovi vozila koja su korištena za radove, ponegdje neki komad otpada kojem tamo nije mjesto, ali kako se priroda budi i ona će odraditi svoj dio posla. Za proći cijelu stazu treba nešto više od sat vremena laganog hoda i bez previše zaustavljanja, no za pravo uživanje sigurno će vam trebati puno više vremena. Šteta što se kroz fotografije i tekst ne mogu dočarati zvukovi koji daju potpunu sliku, jer velik broj ptica pjevica koje se gnijezde u Medjamama osobito u predvečerje kada smo ih obišli  daju jedan posebnu zvučnu kulisu. Vidjet ćete tamo i čaplje, divlje patke, ugledali smo i jednog vodomara, naravno i druge ptice, a i tragove dabrova.

Sigurni smo da će Medjame uskoro postati jedna od nezaobilaznih lokacija svih onih koji žele uživati u prirodi, a i mjesto koje svakako vrijedi posjetiti ako slučajno dolazite u Čazmu. U nastavku pogledajte galeriju, a za potpuni doživljaj pozivamo vas da ih posjetite.