Svi koji poznaju Kristijana Čikora, predsjednika Planinarskog društva Grajevica Čazma znaju da je čovjek koji kad ima neku ideju ili cilj da to i realizira.

Kristijan je dugogodišnji planinar i tko ga jednom upozna i s njim razgovara barem pet minuta na njega ostavi dojam dobrog i toplog čovjeka koji u svoju bilježnicu uspomena svako malo nešto novo unese, neki novi pothvat koji uvijek napravi u društvu barem jednog prijatelja.

Pred Kristijanom je nova pustolovina koju će pamtiti cijeli život. Naime, početkom svibnja putuje u Nepal na planinski masiv Himalaja u društvu još jednog čazmanskog zaljubljenika u planine Luke Piršljina. Danas smo s Kristijanom razgovarali o detaljima putovanja.

Početkom svibnja očekuje vas jedno zanimljivo putovanje.

– Radi se o dugo sanjanom putu prema “dvorištu” Mount Everesta. Naime, putujemo u Nepal, na planinski masiv Himalaja. Na put inače krećemo 2. svibnja, a povratak bi trebao biti 19. svibnja. Hvala svima koji nas podupiru u ostvarenju naših snova.

Osim tebe iz HPD-a Garjevica ide još jedan član?

– Putujemo Luka Piršljin i ja. Obojica smo dugogodišnji članovi HPD-a Garjevica Čazma i već dugo “smišljamo” ovu pustolovinu. On možda i duže nego ja.

Luka Piršljin i Kristijan Čikor

Znam da vam je to dugogodišnji san. Kako je sada došlo do realizacije?

– Kao što sam rekao, o Himalaji razmišljamo već neko vrijeme. Nije od jučer. No uvijek su financije bile kamen spoticanja. Nije bilo one iskre. Međutim, stvaranjem poznanstva s Mariom Celinićem i njegovim pozivanjem da se pridružimo ovoj avanturi, iskra je upalila vatru.

Kristijan Čikor

Ne idete sami, s vama idu i tri velika imena, mogli bi i reći u Hrvatskoj od njih nema većih?

– Uz nas, odnosno, mi uz njih. Hodat ćemo s legendama hrvatskog alpinizma i planinarenja. Stipe Božić, čovjek koji je dva puta ispenjao Mount Everest i najviše vrhove svih sedam kontinenata. Mario Celinić, šesti Hrvat na vrhu Mount Everesta i čovjek koji je na dobrom putu da postane drugi Hrvat na najvišim vrhovima svih kontinenata. Franjo Kmet, alpinist, visokogorac, planinar, čovjek koji se bavi organizacijom tura u najviša svjetska gorja. Vjerojatno jaču ekipu teško je pronaći.

Kako se pripremate za ovaj put?

-Nema tu nekih revolucionarnih priprema. Planinarimo, hodamo, nosimo nešto teže ruksake. Testiramo opremu. Za privikavanje na visinu, aklimatizaciju, nema pripreme. To rješavaš tamo. Polaganim uspinjanjem.

Mount Everest je san, kada bi taj san mogao postati java?

– Mount Everest kao vrh, ostat će zauvijek, barem Luki i meni samo san. Moramo biti realni. Zapravo, o njemu nas dvojica ne sanjamo jer je to nešto što traži ipak nešto puno, puno više. Mi imamo srce, no tu treba i iskustvo i puno veća priprema. I puno novaca naravno. No, mi želimo svojim primjerom dokazati da Čazma i Čazmanci nisu bilo tko. Želimo odškrinuti vrata koja će, to želimo više od ičega, možda netko mlađi, jači, spretniji, danas-sutra otvoriti širom i krenuti ka vrhu. Proslaviti Čazmu. To je jedan od ciljeva ovog našeg pothvata. Jer kada barem malo odškrineš vrata, onaj iza tebe će ih puno lakše otvoriti – mišljenja je Čikor.