Od danas više danju ne trebaju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla na automobilima.

Temeljem odredbe članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, datumski je određeno obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima danju i to od 1. studenoga do 31. ožujka. Shodno tome, od danas više ne trebamo paliti dnevna svjetla na vozilima osim u slučajevima slabe vidljivosti.

Naravno, ne vrijedi to za sva vozila jer vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

Podsjetimo, do 15. travnja 2022. godine još uvijek je na većini autocesta i državnih cesta, čije se dionice nalaze u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske, obaveza korištenja zimske opreme na vozilima. Popis prometnica naveden je u Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj  („NN“ br. 121/20.). Preporuka je i na ostalim cestama u navedenom razdoblju koristiti zimske gume na vozilima, dok je obaveza njihovog korištenja na cestama koje nisu obuhvaćene navedenom Odlukom propisana kada su na kolniku zimski uvjeti.