Hamag-Bicro objavio je na svom webu poziv poduzetnicima da od 1. travnja od 8 sati podnose prijave za tzv. plinske vaučere iz Vladina programa za ublažavanje rasta cijena energenata, prenosi poslovni.hr

Nositelj programa potpora vrijednog 600 milijuna kuna je Ministarstvo gospodarstva, a pravo na vaučere imaju mikro, mali i srednji poduzetnici s godišnjom potrošnjom plina do 10 GWh, a po kWh država će im idućih godinu dana pokrivati 15 lipa. 

Postupak prijave bit će u cijelosti digitaliziran, a poduzetnici će u online aplikaciju unijeti samo OIB i broj obračunskog mjernog mjesta. Hamag-Bicro objašnjava kako će većina podataka biti unaprijed unesena u aplikaciju, a poduzetnici će samo trebati potvrditi njihovu ispravnost i unijeti iznos dosad iskorištene de minimis potpore, te dati GDPR dozvolu i potvrditi podnošenje zahtjeva. 

Po unosu podataka kreira se odluka o dodjeli potpore i vaučer na iznos u skladu s referentnom potrošnjom korisnika, kojemu će na e-mail Hamag-Bicro dostaviti odluku o dodjeli potpore, a vaučeru njegovu opskrbljivaču plinom. 

U praksi, svaki mjesec poduzetnik će plaćati iznos koji dobije na računu, a Ministarstvo gospodarstva opskrbljivaču uplaćuje subvencionirani iznos.