Bjelovarsko-križevačka biskupija domaćin je ovogodišnjeg Susreta hrvatske katoličke mladeži koji će se prema odluci Hrvatske biskupske konferencije održati u subotu 17. rujna u Bjelovaru.

Susret hrvatske katoličke mladeži je nacionalni susret mladih koji, otkad je ustanovljen, okuplja tisuće mladih iz svih hrvatskih (nad)biskupija i katoličkih misija. Do sada je održano deset susreta u hrvatskim nad/biskupijama. Jedanaesti susret trebao se održati 2020. u Zagrebu, ali je zbog posljedica potresa otkazan. Stoga je odlučeno da će se jedanaesti po redu susret održati u biskupiji trećeg hrvatskog sveca, sv. Marka Križevčanina, odnosno u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji.

– Meni je drago da smo u toj pripravi mi kao najmlađa biskupija u Hrvatskoj dobili povjerenje da možemo organizirati taj susret. On je povezan s još puno nedoumica ali usprkos svemu tome nadam se da ćemo moći svi zajedno odgovoriti na sve izazove koji slijede u organizaciji ovakvog jednog susreta u okolnostima u kojima se nalazimo – kazao je mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko križevački i dodao kako susreti koji su se dogodili nakon Domovinskog rata su bili izričaj jednog vjerničkog zanosa i oduševljenja koji se tada stvarao i zapravo su izraz vjere koja stvara zajedništvo.

mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko križevački

– Drugo obilježje tih susreta je zapravo jedan unutarnji dinamizam crkve koji je bio uvijek praćen tim poznanstvima, zajedništvima koji su se događali na susretima pa čak i brakovima koji su se rađali na tim susretima – rekao je Huzjak i dodao kako je cilj susreta te vrste očitovanje zajednice vjere pred svijetom.

– To što se događalo je zadnjih 5 godina izostalo iz poznatih razloga i nadamo se da će sada oni “novi” mladi koji su stasali u međuvremenu odgovoriti na poziv svojih svećenika i svojih pastoralnih djelatnika i svih onih koji se u crkvi bave mladima i brinu o njima, da će odgovoriti na poziv i da će se moći organizirati u onom pravom smislu riječi u našem gradu -istaknuo je Huzjak.

Geslo Susreta je „Gore srca“ i preuzeto je iz slavlja Mise, odnosno dijaloga koji se odvija između svećenika i naroda u predslovlju, a prema geslu izrađen je i logo koji mladima pomaže da ga dublje shvate. Kako bi se pripremili za susret, mladi će u svojim župama prolaziti kateheze koje su dostupne na web stranici Susreta (www.shkm.hr). Na istom mjestu dostupan je i tekst Križnoga puta za mlade pripremljen za korizmu.

Susret će okupiti tisuće mladih vjernika iz Hrvatske ali i iz susjednih zemalja. Specifičnost ovogodišnjeg susreta je što je jednodnevni, a osmišljen je tako da cijela biskupija i sve njezine župe u njemu sudjeluju.

Tako će se u svim župama naše biskupije okupiti mladi gdje će biti organiziran jedan uvodni program kroz koji će se mladi kroz molitvu i pjesmu družiti. U poslijepodnevnim satima mladi će se okupiti u Bjelovaru u centralnom parku te u jednoj velikoj procesiji krenuti prema mjestu gdje će biti održana svečana Sveta misa.

Prema sadašnjim planovima misa bi trebala biti održana na nogometnom stadionu Bjelovaru.