foto/pixabay

Prve subote početkom proljeća tradicionalno se obilježava Dan narcisa, koji je pokrenula Hrvatska liga protiv raka. Tog se dana prodaju narcise, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Cvijet narcis je odabran kao simbol proljeća, nade i novog života.

Lige protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županije, Udruge žena oboljelih od karcinoma dojke i Kluba laringektomiranih osoba Bjelovar. Akciju će održati u subota 26. ožujka 2022. godine od 9 sati na Gradskoj tržnici Bjelovar.

Sav prihod od akcije će donirati Općoj bolnici Bjelovar za kupnju reagensa za tumorske biljege za dojke.

Broj oboljelih od raka dojke raste, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, on je na prvom mjestu od svih malignih bolesti od kojih obolijevaju žene. Prema zadnjim statistikama u Europi svake dvije minute jedna žena oboli od raka dojke, a svakih šest minuta jedna žena umre. U Hrvatskoj oboli oko 2.500 žena i premine oko 1.000, što znači da kod nas obolijeva svaka deseta žena. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji godišnje od te bolesti oboli više od 50 žena.

Bolest je u visokom postotku izlječiva, a jedini lijek protiv nje je pravodobno otkrivanje i uklanjanje rizičnih čimbenika. Od velike je važnosti sekundarna prevencija, koja se sastoji od pozivanja onih žena koje su u rizičnoj skupini na mamografiju i educiranja ostatka populacije, te stvaranja specijaliziranih centara s multidisciplinarnim pristupom.