Sat za planet Zemlju pokrenuli su WWF i The Sydney Morning Herald 2007. godine kada je 2,2 milijuna stanovnika Sydneya sudjelovalo gašenjem svih nepotrebnih svjetala. Obilježava se u više od 190 zemalja i teritorija.

Foto: Canva/Sidney

Kako se svjetska biološka raznolikost smanjuje neviđenom brzinom, a oko milijun vrsta prijeti izumiranje, najveći svjetski pokret za očuvanje planeta usmjeren je na mobiliziranje pojedinaca i poduzeća pa vlada želi da budu dio razgovora i pronalaska rješenja potrebnih za izgradnju održive budućnosti. U ovim izazovnim vremenima, Sat za planet Zemlju nudi trenutak za solidarnost te priliku da brinemo jedni o drugima, kao i o jedinom domu koji svi dijelimo.

Stoga je upućen poziv svim gradonačelnicima u Hrvatskoj da u svom gradu u subotu (26. ožujka) u 20:30 sati po lokalnom vremenu isključe dekorativnu rasvjetu na prepoznatljivoj znamenitosti te se i ove godine uključe u akciju pod nazivom „Sat za planet Zemlju”. Mole se da UNESCO-ve znamenitosti Dubrovačke zidine i Dioklecijanova palača budu u mraku, kao što je to slučaj s ostalim UNESCO-vim građevinama u svijetu.
Riječ je o jednoj od najvećih svjetskih građanskih inicijativa za okoliš, a cilj je ponovno okupiti ljude širom svijeta kako bi pokazali svoju predanost planetu.

Foto: Canva/UNESCO

Hrvatski gradovi već godinama tradicionalno tonu u mrak: Arena u Puli, Zagrebačka katedrala, vodotoranj u Vukovaru, Osječka tvrđa, splitska riva, zadarski trg Ivana Pavla II, Trsatska gradina u Rijeci, cijela makarska rivijera…