Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar u suradnji s Regionalnim Centrom kompetencija u ugostiteljstvu i turizmu Zabok, 16. i 17. ožujka bila je domaćin regionalnog natjecanja učenika strukovnih škola WorldSkills. Ovo natjecanje bilo je izlučno natjecanje za plasman na državno natjecanje u svibnju na Zagrebačkom velesajmu na kojem sudjeluje samo 8 učenika u svakoj disciplini. Koliko se teško plasirati na državnu završnicu u disciplinama iz područja turizma i ugostiteljstva govori podatak da na natjecanjima sudjeluje 13.517 učenika iz 105 škola u Hrvatskoj.

Prvi dan natjecanja, 16. ožujka, održana su natjecanja u dvije discipline, Pomoćni kuhar i slastičar te Slastičarstvo.

Učenici škola iz Bjelovara, Zagreba, Preloga, Vinkovaca, Marčana i Osijeka natjecali su se u disciplini Pomoćni kuhar i slastičar. Prigotovljavali su juhu i glavno jelo. U toj je disciplini pobijedio Josip Gašparac, učenik Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar, s mentorom Igorom Grgićem, a plasman na državno natjecanje još su ostvarili učenici iz Zagreba, Preloga i Marčana.

U disciplini Slastičarstvo, plasman na državno natjecanje ostvarili su učenici iz Preloga, Topuskog, i Zaboka  a sudjelovali su još i učenici iz Samobora, Zagreba i Pregrade.

Drugog dana natjecanja održana su natjecanja u disciplinama Kuharstvo i Ugostiteljsko posluživanje.

U disciplini Kuharstvo, plasman na državno natjecanje ostvarili su učenici iz Koprivnice i Zagreba dok je učenica Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar, Lea Mihalić, s mentorom Zlatkom Pavičićem zauzela izvrsno treće mjesto, no to nije bilo dovoljno za plasman na državnu završnicu. U disciplini su sudjelovali još i učenici iz Zaboka, Križevaca, Varaždina, Marčana, Siska, Preloga, Samobora i Pregrade.

U disciplini Ugostiteljsko posluživanje, pobjedu je odnijela učenica iz Siska dok je učenica Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar Gabriela Beštek s mentorom Tihomirom Čurćijom ostvarila drugo mjesto i plasman na državnu završnicu u Zagrebu. Plasman na državnu završnicu ostvarila je i učenica iz Zagreba. Bez plasmana na završnici su ostali učenici iz Preloga, Zaboka, Vrbovca, Križevaca, Velike Gorice, Varaždina, Topuskog i Koprivnice.

Dva dana natjecanja protekla su u besprijekornoj organizaciji i druženju osamdesetak mentora i učenika u savršenim uvjetima za natjecanje uz pohvale za organizaciju od prisutnih članova državnog povjerenstva i predstavnika Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Da uspjesi učenika Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar nisu vezani samo uz natjecanja kojima su bili domaćini dokazuje i učenik Luka Brozičević i njegova mentorica Štefica Rusman Kunić koji su na izlučnom natjecanju u Đakovu ostvarili plasman na državno natjecanje u disciplini pekarstvo.

A da nisu uspješni samo u strukovnim natjecanjima govori i rezultat učenice Patricije Tadić, koja je na županijskoj smotri Lidrano 2022. za srednje škole pod mentorstvom nastavnice hrvatskog jezika i književnosti Marije Kovačić ostvarila prolaz na državnu razinu. Smotra se održala 15. ožujka u Grubišnom Polju u Centru za kulturu i informiranje, a učenica se prvi put natjecala u kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa. Povjerenstvo je pohvalilo odabir pjesme Tina Ujevića te Patricijinu samouvjerenost, smirenost, artikulaciju i interpretaciju.

Ni tu nije kraj našim uspjesima ovoga tjedna. Učenik Karlo Medač sudjelovao je na natjecanju iz engleskog jezika pod mentorstvom Marina Bezenšeka te osvojio 1.mjesto.

Manje važno nije niti obilježavanje Tjedna mozga u Hrvatskoj od 14. do 20. ožujka, a Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola je već tradicionalno, dala doprinos obilježavanju tog tjedna za koji možemo reći da postaje sve bitniji u društvu. Naime, današnje generacije je dobro upoznati s funkcioniranjem mozga, s utjecajima koji dobro ili loše utječu na mozak, s obzirom na to da se pokazalo da u najraširenijim „aktivnostima i zanimacijama“ kojima se danas mladi bave mozak pada u drugi plan, što dugoročno nije pozitivno. Psihologinja škole je u suradnji s kolegama i školskom knjižničarkom osmislila niz predavanja i radionica koje su se odvijale tijekom cijelog tjedna, a koje su imale za temu razne aspekte funkcioniranja mozga. Učenici su razbijali mitove o mozgu, istraživali dijelove mozga i njihove funkcije dok su se nastavnice u izlaganjima i predavanjima pozabavile utjecajem glazbe i čitanja na mozak te istraživale povijest mozga.

Kako učenici Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar sudjeluju u nekoliko projekata, održani su i Projektni dani u kojima su učenici slušali predavanja o zemljama u koje će otići na stručnu praksu, radili s psihologinjom i socijalnom pedagoginjom na komunikaciji, snalaženju u novim situacijama, razgovarali o strahovima. S profesoricom engleskog jezika imali su jezične pripreme, a izradili su i logo jednoga od projekata.