Od idućeg utorka 22. ožujka cijene goriva u maloprodaji na domaćim benzinskim crpkama trebale bi bitno pasti i tako skinuti barem dio tereta poskupljenja s leđa građana i gospodarstva, piše Tportal.

Vlasnik manjeg lanca benzinskih postaja tvrdi nam da će benzin od idućeg tjedna biti jeftiniji za gotovo kunu po litri, cijena običnog dizela past će za oko kunu i pol dok će najsretniji zbog pojeftinjenja biti poljoprivrednici jer će cijena plavog dizela pasti i za više od kunu i pol po litri.

Radovati se mogu i svi koji se griju na loživo ulje, čija će cijena također biti korigirana naniže, i to za oko 1,3 kune po litri.

K tome, dodaje naš izvor, od 1. travnja, ako se na globalnom i domaćem tržištu ne dogode neki značajniji poremećaji, može se očekivati dodatni pad cijena goriva za pedeset lipa po litri nakon što se aktivira efekt Vladine uredbe o odustajanju od naknade za biogoriva.

Ako cijene ostanu na najavljenim razinama i kada se tome pridoda efekt ukidanja naknade za biogoriva, dizel bi primjerice mogao pojeftiniti za više od dvije kune po litri, što je odlična vijest za sve koji voze dizelaše, ali i za linijske prijevoznike, logističare i sve ostale koji upravljaju velikim flotama gospodarskih vozila i strojeva.

Nakon što je cijena sirove nafte skočila na više od 130 dolara zbog strahovanja o sigurnosti opskrbe iz Rusije barel se spustio na prihvatljiviju razinu od 110 američkih dolara po barelu, što je ipak 20 dolara više u odnosu na razdoblje prije ruske invazije na Ukrajinu.

Dobra je vijest i to da je barem privremeno stalo jačanje američkog dolara prema euru zbog povjerenja tržišta u brz kraj sukoba u pregovorima između Moskve i Kijeva. Inače, većina transakcija na globalnom tržištu nafte realizira se u američkim dolarima, zbog čega jak dolar dodatno poskupljuje naftu, piše tportal.hr