Neke benzinske postaje u Belgiji privremeno su prestale raditi jer im je i s visokim cijenama goriva isplativost upitna.

Najveći španjolski trgovački lanac Mercadona obavijestio je svoje kupce da od četvrtka limitiraju prodaju suncokretova ulja, tako da će jedan kupac moći kupiti najviše tri boce od litre ulja, ili jednu bocu od pet litara ulja zbog situacije u Ukrajini, piše jutarnji.hr.

Iz Ukrajine, naime, stiže polovica svjetskog uvoza suncokretova ulja, a država je zbog ruske agresije ograničila svoj izvoz.

Italija se od idućeg tjedna, piše Corriere della sera, sprema na redukcije struje i plina. Neke svjetske znamenitosti ostat će u mraku jer se želi štedjeti na potrošnji struje u javnoj rasvjeti. Razmišlja se i tome da se za do dva stupnja spusti temperatura grijanja domova i ureda, a neke žičare u popularnim talijanskim skijalištima radit će skraćeno.

Hoće li i Hrvatska uvesti redukcije potrošnje struje i plina zbog enormnog rasta cijena energenata potaknutog ruskom agresijom na Ukrajinu?

To danas nije bilo moguće doznati iz nadležnog Ministarstva gospodarstva, dok iz Vlade poručuju da je upravo ovaj tjedan donesen paket mjera pomoći kućanstvima i poduzećima, koji na snagu stupa 1. travnja, a da su na razini Europske unije danas na neformalnom summitu u Francuskoj lideri država članica razgovarali i o intervenciji u cijene energenata, prenosi jutarnji.hr.