Večeras su u više od 50 gradova diljem Hrvatske održana mirna okupljanja radnika i radnica u dječjim vrtićima povodom izmjena Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, a prosvjed je održan i u Čazmi gdje su se okupile odgojiteljice iz Dječjeg vrtića Pčelica.

Sam prosvjed podržava 9 udruga i sindikata odgoja i obrazovanja i svi smatraju kako su predložene izmjene Zakona neprihvatljive po više osnova, no krajnje problematičnim smatraju prijedlog izmjena odredbi Državnog pedagoškog standarda (DPS), posebno u dijelu koji se tiče omjera broja djece i odgojitelja u pojedinim grupama.

Kažu da su državi, Vladi i ministrima „puna usta“ priča o dobrobiti djece. Svi su složni oko važnosti poticajnih uvjeta u kojima će svako dijete ostvariti svoj puni potencijal, a istovremeno, u prijedlogu izmjena Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, predlažu ukidanje odredbi DPS-a koje žele svesti na razinu pravilnika. Na taj će se način podržati dosadašnje stanje te će se otvoriti prostor da bude gore.

Naglašavaju kako je odgojiteljica u Hrvatskoj sve manje, te razočarane sustavom odlaze raditi u druge sektore i kronično ih nedostaje na tržištu rada. Za takvo stanje su prije svega krivi teški uvjeti rada i u nekim općinama i gradovima sramotno niska materijalna prava. Vladajući „peru ruke“, a odgovornost za ulaganje u sustav je spuštena na lokalnu razinu.

Odgojiteljice smatraju da se obezvrjeđuje njihova stručnost, znanje i kompetencije, te sav rad i trud koji su uložile tijekom studija.

Današnjim akcijama radnici i radnice u dječjim vrtićima u Hrvatskoj rekli su odlučno „NE“ ukidanju odredbi DPS-a i „NE“ učiteljima u dječjim vrtićima pod uvjetima kojima je to predviđeno izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, te su najavili da neće stati s pritiskom prema zakonodavcu!