Planinari HPD-a Garjevica Čazma, u subotu 19. veljače održali su jubilarnu 10. planinarsku „Metlarsku zabavu“ na imanju obitelji Salaj u Grabovnici.

– Iako su u ova „siva“ vremena, takve manifestacije rijetkost jer konstantno vlada bojazan od zlokobnog virusa covid-19 i strah od bolesti, želja za druženjem, za veseljem, za socijalnom interakcijom, nešto je što je ljudima urođeno, svojstveno i ta potreba ovaj put je prevagnula. Čak ni iznenadno loše, kišovito i sumorno vrijeme nije taj žar za veseljem ugasilo. Ljudska želja i potreba za veseljem, razbila je „sivu“ svakodnevnicu i „otpuhala“ loše vremenska uvjete – kaže predsjednik društva Kristijan Čikor.

Članovi HPD Garjevica Čazma, uz prethodnu Suglasnost nadležnog Stožera, te uz potporu prijatelja iz planinarskih društava Željezničar Zagreb, Matica Zagreb, Bilogora Bjelovar i DPP-a Ivanić Grad pokazali su da je čovjek čovjeku danas potreban više nego ikada.

Oko 130 veselih i razdraganih ljudi prvo je bogato po dolasku blagovalo i prikupljalo energiju za pohod, a onda je utabanim stazama sjeverozapadnih obronaka Moslavačke gore krenulo u dva pješačka pravca, sve pod vodstvom dva vrsna poznavatelja moslavačkih staza i stazica i budnom paskom pripadnika HGSS Stanice Bjelovar. Treća grupa planinara, koji su već nekoliko puta prolazili ove pješačke staze, ovaj put odlučila je otići pak na turističku turu razgledanja grada Čazme i okolice, te obići Centar za kulturu, Gradski muzej, crkvu Marije Magdalene i Galeriju akademskog slikara Franje Matešina u Bojani.

Nakon planinarskih i turističkih tura, svi sudionici ponovno su se vratili na imanje obitelji Salaj i tu je počeo centralni događaj. Planinarsko druženje uz živu glazbu, sa bogatom trpezom, te nezaobilazno njegovanje starih moslavačkih narodnih običaja, koji su na neki način zaštitni znak ovog društva – „Ples srca“ i izrada tradicionalnih moslavačkih brezovih metli, a sve u jednoj šarenoj, kostimiranoj veselici -maskenbalu.

– Naravno, sav trud sudionika ovih događaja, nagrađen je bogatim nagradama, diplomama i prigodnim suvenirima iz kućne radinosti lokalnih, vrijednih ljudi. Naši prijatelji po odlasku, sve su nam rekli svojim predivnim osmjesima. Nama je to bila najveća i jedina nagrada koju trebamo. Prvi kamenčić u mozaiku događanja za proslavu 10 godina postojanja ovog mladog planinarskog društva i projekt „Naših deset za ocjenu 10!“ – rekao je  predsjednik čazmanskih planinara Kristijan Čikor.