I ove su  godine, sada već tradicionalno, u organizaciji Matice umirovljenika Čazma obilježene jubilarne godišnjice braka njenih članova.

Koronavirus i mjere kojih se treba pridržavati su nažalost ponovno spriječile  zajedničko druženje parova u prostorijama Matice.

Dva para, od njih nekoliko, danas je obišla Ivanka Bukovac predsjednica čazmanske Matice umirovljenika i s delegacijom udruge uručila im uz čestitke prigodne poklone.

Ivanka i Ivan Grošinić prije sklapanja braka bili su pet godina cura i dečko, a poznaju se od djetinjstva. Nakon zajedničkih druženja, od malih nogu, ljubav se rodila u petnaestoj godini. 

Ivanka i Ivan Grošinić / foto: Robert Ruklić

Zanimljivo je i kako ovaj bračni par veže i dvostruko kumstvo. Naime, mama gospodina Ivana bila je krsna kuma gospođi Ivanki, dok je gospodinu Ivanu krsni kum bio otac gospođe Ivanke.

Kada su roditelji saznali da im se djeca vole veselju nije bilo kraja.  Reklo bi se kao da su im sami birali životne suputnike.

Kao najljepše godine pamte prve četiri nakon vjenčanja, nakon kojih su došli problemi. Gospodin Ivan je doživio moždani udar sa čijim se posljedicama i danas nosi. Svekar i svekrva su preminuli, a cijelo gospodarstvo i briga o njemu kao i djeci pala je velikim djelom na gospođu Ivanku.

Svađe su kod njih rijetke ali razumijevanjem i razgovorom se sve riješi. Kako bi brak uspio bračni parovi moraju se međusobno  slušati i poštivati. Naravno i voljeti – kazali su nam supružnici Grošinić.

Najveće veselje su im djeca i druženja s njima, te troje unučadi za koje se nadaju da će im podariti praunučad.

I Zlata i Stjepan Rusan odrasli su u Vrtlinskoj i znaju se od malih nogu. Kako smo saznali od gospodina Stjepana u Vrtlinskoj je sklopljeno četrdesetak brakova mladih ljudi koji su se rodili i odrasli u ovom prigradskom naselju Grada Čazme.

Zlata i Stjepan Rusan / foto: Robert Ruklić

Na pitanje kako se kod njih rodila ljubav, gospođa Zlata nam je veselo odgovorila, na prvi pogled, dok je gospodinu Stjepanu gospođa Zlata od mladosti bila lijepa.

Svatovi su trajali tri dana od subote do ponedjeljka, a održali su se u obiteljskim kućama mladenaca.

Ono što najviše voli i cijeni na svom suprugu je njegova dobrota i to što je vrijedan i radišan.

Kada smo pitali gospodina Stjepana što voli kod gospođe Zlate, odgovor je bio zato što jako fino kuha.

I ovaj bračni par se rijetko svađa, a na veliki broj rastava braka u zadnje vrijeme kažu da čovjek nekada treba i prešutjeti neke stvari, i radi sebe i radi djece.

Složni su da su prije bila ljepša vremena i da je bilo više druženja i zajedništva.

– Sve godine koje smo proveli zajedno nama su bile lijepe jer smo imali jedno drugo -kazao je Stjepan.

I ovom bračnom paru najveće veselje i životna radost su njihova djeca, unučad te njihova praunuka.