Foto/Prigorski.hr

Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec za razliku od brojnih drugih ovakvih ustanova može se pohvaliti brojnim aktivnostima i projektima. Upravo oni mogli bi poslužiti i kao primjer dobre prakse onima društvima Crvenog križa koji svoje aktivnosti svode na podjele paketa i akcije dobrovoljnih davanja krvi da se može bolje i više.

Ovo društvo Crvenog križa može se pohvaliti da provodi 7 EU projekata vrijednih nekoliko desetaka milijuna kuna koje su sami osmislili, otvaraju nova radna mjesta, isto tako kroz svoje projekte imaju zavidnu brigu za svoje starije sugrađane za koje su osigurali i vozilo kojim ih besplatno voze na aktivnosti koje im uljepšaju umirovljeničke dane.

U tijeku je i veliki projekt izgradnja nove zgrade Crvenog križa koja će sve sadržaje koje rade i nude objediniti na jednom mjestu.

U zgradi će biti dvorane za vježbanje, plesanje, druženje, kreativne radionice, zdravstveni kabinet, prostor za pružanje usluge pomoći u kući, pripremu i dostavu obroka, popratni uredi, te dvije stambene zajednice kako bi pokazali da je za humaniji život u starosti moguć samostalan život uz dodatnu potporu. Zgrada je zamišljena i kao mjesto povezivanja s mladima koji će isto jednog dana postati stariji i trebati svoje mjesto za druženje.

Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec

Vrijednost projekta je 14.977.100,49 kuna, financiranih iz EU fona za regionalni razvoj. Kako će biti dodatnih troškova radi poskupljenja građevinskog materijala, razliku će podmiriti Grad Vrbovec i Zagrebačka županija.
Dio će troškova, pak, namiriti preraspodjelom sredstava, budući da su dobar dio opreme već osigurali kroz ostale svoje projekte (BuBa i Nova optika 65+).

Uz brojne aktivnosti u Gradskom društvu Crvenog križa Vrbovec pripremaju se i za pružanje nove hvale vrijedne usluge, dostave gotovih obroka starijim i invalidnim osobama.
Ovu uslugu moči će koristiti osobe kojima prihod po članu obitelji ne prelazi 1.500,00 kn, koje nemaju supružnike ili djecu koji im mogu te obroke pripremati, koji nemaju ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, koji posljednju godinu nisu prodavali imovinu.
Osobama koje ispunjavaju te uvjete, dostava obroka priznat će se temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb.

Foto/Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec

– Ostvarivanju naših planova pripomogli su svi koji su se pridružili našoj akciji “Solidarnost na djelu 2021. godine.” U toj akciju prikupljeno je 16.084,16 kn te je uz dodatna sredstva Crvenog križa nabavljeno 106 jelonoša/manjerki u vrijednosti od 20.064,75 kn. Posebnu zahvalu upućujemo tvrtkama koje su se pridružile prikupljanju sredstva; TERMODELTA d.o.o., GEM Grubešić, Veterinarskoj stanici Vrbovec, Udruženje obrtnika, zaposlenicima Zagrebačke banke, Ljekarne Coner, roditeljima čija djeca pohađaju Klub za djecu i mlade, umirovljenicima koji su uključeni u aktivnosti projekata Buba,i Nova optika i naravno brojnim građanima-navode u Crvenom križu Vrbovec.
Dostava obroka planirana je za svibanj, nakon isporuke dostavnog vozila i nakon okončanja postupka priznavanja prava posredstvom Centra za socijalnu skrb. Svi zainteresirani mogu se javiti u Centar za socijalnu skrb ili u Društvo crvenog križa Vrbovec na broj 099/534-4156.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec Jelene Mucko i njezini suradnici nas svaki put zadive kako svoje ideje provode u djela i dokazuju da bi od njih puno svi mogli naučiti.