Velik se broj ljudi svake godine ozljedi prilikom čišćenja snijega, a za osobe određenih godina i zdravstvenog stanja to i nije najpametnija aktivnost i trebali bi ju prepustiti nekom drugom. Iako se čini kao lak zadatak, čišćenje snijega može dovesti i do srčanog infarkta.

Studija objavljena u Americi procjenjuje kako se oko 200 000 osoba javilo u hitnu službu nakon ozljeda koje su se dogodile tijekom čišćenja snijega između 1990. i 2006. godine, što znači da se dogodi oko 11 500 takvih slučajeva godišnje. Ozljede mekog tkiva odnose se na 54 posto slučajeva, ozlijede leđa oko 35 posto slučajeva. No ova studija koja je trajala 17 godina je zabilježila i 1,647 smrtnih ishoda, a svaki od njih je bio uzrokovan stanjem srca. Ako planirate čistiti snijeg, dobro razmislite je li to još uvijek sigurna aktivnost za vas.

Jeste li prastari za čišćenje snijega?

Osobe srednjih godina i stariji ne bi trebali čistiti snijeg

Dr. Barry Franklin je proveo nekoliko studija na ovu temu nakon što je čuo za nekoliko slučajeva smrti te naveo kako bi savjetovao da posebno oprezne budu osobe koje imaju više od 45 godina jer se radi o kombinaciji faktora koji uistinu mogu utjecati na nastanak infarkta.

Dr. Luke Laffin, kardiolog savjetuje osobama starijim od 55 godina da pronađu neki drugi način za obavljanje zimskih dužnosti. Naravno da ne morate lopatu za snijeg baciti radi ovih savjeta, ali ovisno o vašem zdravstvenom stanju, ponekad to može biti jako dobra odluka. “Vjerujem da je nemoguće odrediti točno godinu kada biste trebali prestati s čišćenjem snijegom nekad mladi čovjek funkcionira lošije od starijeg kolege, potrebno je znati prepoznati svoj faktor rizika“, dodaje Franklin.

Jedna stvar koja čine takve zadatke opasnima je vrijeme, a hladnoća može povisiti krvni tlak i uzrokovati stiskanje krvnih žila. Dodajmo hladnom zraku i intenzitet pri obavljanju zadatka i možemo zaključiti da za pojedince to može biti vrlo opasno.

Čišćenje snijega može biti teška aktivnost

Upravo je jedna studija otkrila kako dvije aktivnosti imaju sličan utjecaj na srce; čišćenje snijega i trčanje na pokretnoj traci će u istoj mjeri povisiti otkucaje srca kod mladih muškaraca, a čišćenje snijega je čak povezano s višim solističkim tlakom.

“Da bismo se u zimi odlučili na teški fizički napor, potrebno je biti siguran u zdravlje vlastita srca (pregled kardiologa), potrebno je osobito adekvatno regulirati arterijski tlak ako je povišen, apsolutno izbjegavati pušenje kao još jedan dodatni stres na stijenku arterija i najvažnije ne ispitivati vlastite fizičke mogućnosti ako prije toga nismo bili u fizičkom treningu ili vježbanju. ” napominje dr. Dražen Šebetić.. Savjet liječnika onima koji su tijekom cijele godine neaktivni ali će rado čistiti snijeg oko cijele kuće je da ostave taj posao nekom drugom jer zima nije vrijeme za dokazivanje vlastitih fizičkih sposobnosti jer pri ekstremnom naporu može doći i do ekstremno teških komplikacija.

“Upozorenje se odnosi posebno na one koji imaju već problema sa zdravljem ili su pretili – nije vrijedno rizika“, dodaje Laffin.

Ako bolujete od kroničnih oblika srčano žilnih bolesti, izbjegavajte teže napore i izlaganje velikoj hladnoći. Ako prilikom čišćenja snijega osjetimo bilo jaku zaduhu ili bol u prsištu, treba odmah prekinuti aktivnosti i povući se u toplo. Ako se u toplom i u mirovanju tegobe ne smire treba se javiti liječniku obiteljske medicine. Ako bol u prsima postaje sve jača tada treba pozvati hitnu službu, piše Ordinacija.hr.