I dok smo se mi jutros probudili na -7 stupnjeva u Australiji ruše temperaturne rekorde.

Mali gradić na plaži u Pilbari izjednačio se s najtoplijim danom u Australiji dosad, piše ABC News.

Temperature su dosegle 50,7 stupnjeva Celzija u Onslowu u 14:26 po lokalnom vremenu, što odgovara Oodnadatti u zaleđu Južne Australije, koja je 2. siječnja 1960. dostigla 50,7 C.

Onslowov prethodni rekord bio je 48,9 C postavljen 2008.

Grad, oko 1400 kilometara sjeverno od Pertha, također je odnio titulu najtoplijeg u Zapadnoj Australiji od zračne luke Roebourne i Mardieja, koji su ranije danas zabilježili 50,5 C.

Mardie je također dosegao 50,5 C u veljači 1998., dok je prethodni rekord na meteorološkoj postaji u zračnoj luci Roebourne bio 49,4 C u prosincu 2011.

Dežurni prognostičar Ureda za meteorologiju Luke Huntington rekao je da je nedostatak aktivnosti s grmljavinom duž obale West Pilbare doveo do nakupljanja vrućeg zraka između Exmoutha i Port Hedlanda.

“Vrućina je prilično uobičajena, posebno kada nemate tu aktivnost s grmljavinom i pljuskove koji donose niže temperature”, rekao je.

Rad u tvrtkama pokušava se organizirati tijekom dana kada temperature nisu tako visoke, a zanimljivo je da su od vrućine i klima uređaji prestajali s radom. Najteže je izgleda zatvorenicima u obližnjem Regionalnom zatvoru Roebourne. Iako se od Vlade tražilo još 2020. godine provede učinkovitu kontrolu klime u svim stambenim jedinicama u zatvoru, Ministarstvo pravosuđa priopćilo je da ugradnja klima uređaja nije prioritet, pa se zatvorenici u najvećoj mjeri hlade ventilatorima. Također je rečeno da zatvorenici mogu koristiti sustave za prskanje i da će im led biti dostupan ujutro i navečer.