U zimskim danima nužno je voditi računa o zdravoj, uravnoteženoj prehrani, bogatoj vitaminima, mineralima i hranjivim tvarima. Uz fizičku aktivnost i pravilnu prehranu činimo najbolju stvar za vlastiti imunitet i njegov mehanizam obrane, posebno kada smo izloženi virusima

Pravo je vrijeme za kombiniranje sastojaka i pripremanje zdravih napitaka koji se piju kao užina, detoksiraju organizam i prirodno nas štite od bolesti. Idealna kombinacija je kada uvrstimo namirnice bogate cinkom, ali i različitim vitaminima.

Voće koje je uvijek dobar izbor jesu jabuke bogate vitaminom C, zatim, još jedan moćan izvor ovog vitamina: citrusi, poput limuna i naranče.

Kada im dodate đumbir, koji ima protuupalno i antivirusno djelovanje, a pomaže i kod mučnine i prehlada, postigli ste idealan spoj. U ovom receptu naći će se i jedno od najzdravijih povrća, mrkva, kao i začin kurkuma, koji pomaže pri prevenciji upalnih procesa, kakao, koji je značajan izvor željeza, cinka i drugih minerala. Još jedan izvor cinka i vlakana jeste sjeme lana.

Sastojci:

– 3 limuna i 3 naranče

– 4 jabuke

– 5 mrkvi

– žlica ribanog đumbira

– 2 žličice sjemena lana

– 2 žličice kakaoa

– 2 prstohvata kurkume

Priprema:

Izrežite jabuke i mrkve pa im dodajte iscijeđen sok od limuna i naranči. Dodajte i sve ostale sastojke. Dodajte im 300 ml vode pa umutite u blenderu. Sok bi u frižideru mogao stajati oko tri dana. Pijte ga svakodnevno. Za slađi okus dodajte malo meda, donosi N1.