Udruga tjelesnih invalida Bjelovar provodi dvogodišnji program usmjeren prema osiguravanju usluge osobnog asistenta osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, pod nazivom: ASISTENTI – BOLJI ŽIVOT OSOBA S INVALIDITETOM! financiranog sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Predsjednik Udruge prof. Tomislav Novosel rekao je kako je vrijednost programa 1,2 milijuna kuna iz čega će se  financirati plaće i ostala davanja asistenata koji su danas potpisali ugovore.

Predsjednik UTIB-a prof. Tomislav Novosel / foto: Lorenzo Kocijan Pacas

– Ovim projektom pokrivamo Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorsku županiju plus mjesta školovanja naših članova studenata u Zagrebu, Karlovcu i Rijeci. Cilj programa je unaprijediti kvalitetu života osoba s najtežim oblikom invaliditeta u zajednici, omogućiti im socijalnu uključenost i ostvarivanje ljudskih prava i dostojanstva. Broj sudionika uključenih u ovaj projekt koji će imati nekakve koristi je dosta velik. 23 korisnika, isto toliko asistenata koji će dobiti posao i onda smo taj broj pomnožili s tri jer svaki od korisnika ima obitelj koja će isto tako osjetiti korist od toga da netko ima asistenta i plaću u obitelji – rekao je prof. Novosel.

Inače, ovo bi trebao biti zadnji ovakav projekt koji provodi Udruga tjelesnih invalida Bjelovar jer bi po novom Zakonu usluga asistenata trebala ući u sustav socijalne skrbi te se ne bi trebala financirati iz ovakvih projekata već će biti zakonski definirana.

foto: Lorenzo Kocijan Pacas