Riječanka, mlada medicinska sestra i organizatorica evenata u ožujku 2018. godine otišla je u frizerski salon u okolici Rijeke. Tražila je bojanje kose profesionalnom bojom za koju je znala da ne oštećuje kosu, dok istovremeno daje iznimnu bjelinu. Ovaj tretman ponavlja se nekoliko puta.

Frizerka je ženu uvjeravala da ne koristi blajh na njezinoj kosi, koji može biti jako agresivan za kosu. Međutim, klijentici je kosa popucala, izgubila je 60 % volumena i 40 % mase kose. U kolovozu 2018. godine, klijentica je otišla do spomenute frizerke ukazivajući joj na problem. Frizerka je obećala kako će riješiti problem ekstenzijama koje će ugraditi o vlastitom trošku uz uvjet da ekstenzije naruči klijentica. Nakon toga, frizerka se prestala javljati, piše Telegram.

Klijentica je naručila ekstenzije i platila ih 5.500 kuna. S obzirom da se frizerka nije javljala, odvjetnica klijentice se obratila frizerki tražeći je da podmiri račun. Frizerka je rekla da je taj iznos previsok. Klijentica, pokušavajući riješiti problem oštećene kose, u međuvremenu je obilazila druge frizerske salone kako bi rekonstruirala vlasište i spriječila daljnje pucanje i opadanje kose. Naposljetku se obratila liječnici.

Klijentica je na sudu istakla kako u to vrijeme nije mogla organizirati evente: “Imala sam noćne more da ću se probuditi ćelava. U potpunosti sam izgubila svoju osobnost i identitet.” U tužbi je tražila 30.000 kuna odštete, odnosno nešto više od 10.000 kuna imovinske štete te još 20.000 kuna odštete za povredu osobnosti.

Frizerka je na sudu tvrdila kako blajh nije koristila u spornim tretmanima, već je problem nastao jer je organizatorica za koristila uvijače za kosu – peglu i figaro. “To se moglo vidjeti na fotografijama koje je objavljivala na društvenim mrežama. Ja sam joj nudila da joj sredim frizuru i besplatno ugradim ekstenzije, no ona je to odbila. Dobila sam nakon toga samo uvrede i psovke”, uvjeravala je frizerka.

Tijekom procesa ispitane su i druge frizerke, kao i prijateljice oštećene, a provedeno je i vještačenje. Vještak je potvrdio da je organizatorici kosa doista oštećena tretmanom i to upravno onim na kojem je bila u frizerskom salonu u okolici Rijeke. Naime, u tom tretmanu koristi se hidrogen pa je uslijed toga došlo do oštećenja vlasi. Vještak je dodao kako joj korijen kose ipak nije oštećen, zbog čega organizatorica ne bi trebala imati trajnih posljedica.

Općinski sud u Rijeci na kraju je organizatorici dosudio 2.000 kuna odštete. Nepravomoćnom presudom utvrđeno je da joj je osobnost doista povrijeđena, budući da joj je izgled važan u javnim nastupima. Ostatak odštetnog zahtjeva je odbijen jer je sud povjerovao vještaku koji je utvrdio da nije imala trajne posljedice, a naglasio je i da nije morala ugrađivati ekstenzije ni ići na ostale skupe tretmane. Organizatorica nije uspjela dokazati da joj je frizerka obećala platiti ugradnju ekstenzija, pa joj taj trošak ne mora ni vratiti, piše Telegram.