Učenica OŠ Čazma preminula od meningokokne sepse – u OŠ Čazma ekipa iz Zavoda za javno zdravstvo

Jučer je nakon meningokokne sepse u OB Bjelovar preminula djevojčica iz Komuševaca pored Čazme, učenica OŠ Čazma.

Ravnatelj OB Bjelovar Alli Alouch oglasio se sljedećim priopćenjem:

Dana 04.02.2018. godine u 17:48 sati na Odjel pedijatrije OB Bjelovar zaprimljena je djevojčica od 11 godina. Prema podacima kod dolaska djevojčica je unazad 10-ak dana imala povremeno povišenu temperaturu, uz nespecifične simptome, zbog čega je liječena kod kuće. Na dan prijema, prije hospitalizacije opće stanje djevojčice se pogoršava, uz kontinuirani febrilitet i opću slabost. Djevojčica se u izrazito narušenom općem stanju zapima na Odjel, započinje obrada, ordinira infuzija i terapija. Unatoč svega, opće stanje se rapidno pogoršava, uz pojavu simptoma koji upućuju na brzi razvoj teške infekcije kod djeteta, stoga se uz konzulataciju dežurnih infektologa Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu, dogovora prijem na Kliniku. Organizira se hitni transport djeteta u Zagreb. Obzirom na progresivno pogoršanje stanja pozvan je anesteziološki tim za pratnju teško bolesnog djeteta za Zagreb. Tijekom pripreme za transport, u 19.40. sati uz pogoršanje stanja sa gubitkom svijesti djeteta, nastupa kardiorespiratorni zastoj. Odmah se započinje sa kardiopulmonalnom reanimacijom. U 20.40 sati proglašava se smrt djeteta, jer se nakon sat vremena intenzivne kardiopulmonalne reanimacije, unatoč svim poduzetim mjerama i postupcima, ne uspije postići povratak životnih funkcija. Prema podacima kod dolaska djeteta i teškom stanju kod prijema, te brzom pogoršanju, sa nastankom zastoja srca i disanja, unatoč svemu poduzetom, klinički procjenjujemo da je uzrok teška meningokokna infekcija i brzoprogresivna septikemija,gdje je nažalost, smrtni ishod veći od 90%.

U OŠ Čazma nalzi se ekipa iz Zavoda za javno zdravstvo. Prema neslužbenim informacijama koje smo uspjeli dobiti svi učenici iz razreda preminule djevojčice dobili su profilaksu, no kako nismo uspjeli dobiti službene informacije od ravnateljice OŠ Čazma Lidije Osman koja se nije javljala na pozive i u iščekivanju priopćenja i dodatnih informacija od osnivača OŠ Čazma Bjelovarsko-bilogorske županije ne želimo izlaziti s neprovjerenim informacijama.

Što je menigokokna sepsa?

Meningokokna sepsa je ozbiljno stanje često s vrlo nepovoljnim ishodom. Rana dijagnoza i brzi početak liječenja pogoduju boljem ishodu. Najčešće se epidemije pojavljuju u kolektivima (škole, vojarne, vrtić, domovi, i sl). U Hrvatskoj se zadnjih godina registrira 30-50 bolesnika s meningokoknom sepsom i/ili meningitisom.

Uzročnik meningokokne sepse je bakterija službenog naziva Neiserria meningitidis, no poznatija je pod imenom meningokok. Sepsa označava ulazak mikroorganizama u krv i upalnu reakciju našeg organizma na bakterije u krvi. Meningokok nije jedina bakterija koja može uzrokovati sepsu, no meningokokna sepsa je ozbiljno stanje često s vrlo nepovoljnim ishodom. Za meningokoknu sepsu upotrebljavaju se i sljedeći nazivi: meningokokna septikemija, otrovanje krvi meningokokom, meningokokna bakterija/meningokok u krvi, meningokokcemija.

Izvor zaraze je čovjek, češće asimpotmatski kliconoša nego bolesnik. Prijenos zaraze je kapljični iako rjeđe može biti i direktnim kontaktom. Meningokoki mogu ostati u ždrijelu a da ne uzrokuju bolest i ti ljudi su zdravi kliconoše koji mogu zaraziti druge ljude. Iz ždrijela mikroorganizmi mogu prodrijeti do moždanih ovojnica putem krvi.

Koji su simptomi meningokokne sepse?

Rani simptomi su: nagli nastup bolesti, povišena temperatura, razdražljivost, tjeskobnost, glavobolja, povraćanje, a posebnu pažnju treba obratiti na promjene na koži, tzv. petehije. Petehije (slika 3) su točkasta krvarenja u koži nastala kao posljedica gore spomenutog vaskulitisa (upale krvnih žila) kože. Karakteristično za navedena točkasta krvarenja jest da pritiskom staklene površine, npr. čaše, ne blijede (slika 2). Obično se javljaju na ekstremitetima (potkoljenice) i trupu. Posebno je važno naglasiti da je nužno dijete prilikom pregleda u ambulanti skinuti do gola, kako bi se isključila mogućnost da se petehije previde. Kasni simptomi su opće loše stanje, promjena stanja svijesti, šok, velike površine krvarenja.

Kako se liječi meningokokna sepsa?

Ako se primijeti nešto od gore navedenih simptoma, potrebno se hitno uputiti liječniku (nadležnom liječniku opće/obiteljske medicine ili u dežurnu/hitnu ambulantu nadležnog Doma zdravlja ili hitnu ambulantu nadležne bolnice) koji će pregledom ustanoviti o čemu je riječ i eventualno postaviti sumnju na meningokoknu sepsu. U tom slučaju neophodno je uputiti se u bolnicu, obzirom da meningokokna sepsa brzo napreduje i često ima fatalni ishod. Pacijenti se obično primaju u jedinicu intenzivnog liječenja nadležne bolnice (JIL) jer je potreban intenzivan nadzor i liječenje. Od lijekova se podrazumijevaju intravenski antibiotici širokog spektra kako bi se eliminirala infekcija (primjenjuju se u bolnici). Ako se razvije krvarenje ili dođe do poremećaja zgrušavanja, potrebna je transfuzija trombocita ili faktora zgrušavanja. Drugi tretmani: podrazumijevaju izolaciju pacijenta kroz prvih 24 sata kako bi se spriječila zaraza drugih pacijenata.

Kako se dokazuje meningokokna sepsa?

Testovima, koji se provode u bolničkim uvjetima: kompletna i diferencijalna krvna slika, kultura krvi (hemokultura), bojanje po Gramu, biopsija kožnih promjena i bojenje po Gramu, analiza urina, testovi zgrušavanja. Ipak, najvažnije je uočiti karakterističan osip.

Prognoza

Rana dijagnoza i početak liječenja pogoduju boljem ishodu. Kada dođe do šoka, povoljna dijagnoza je sve upitnija. Šok, diseminirana intravaskularna koagulacija (DIK – poremećaj zgrušavanja kojeg karakterizira paralelno stvaranje ugrušaka i krvarenje) i kolaps nadbubrežne žlijezde (Waterhouse-Fridrichsenov sindrom označava zatajenje nadbubrežnih žlijezda zbog masivnog krvarenja u njih) nagovještaju loš ishod.

Komplikacije

Šok, gubitak ekstremiteta zbog tromboze ili ugrušaka, DIK, Waterhouse-Friderichsenov sindrom (otkazivanje nadbubrežnih žlijezdi uslijed meningokokne sepse zbog masivnog krvarenja u njih), artritis, kožni vaskulitis, perikarditis (upala srčane ovojnice), krvarenje u probavni trakt.

Prevencija

Preventivni antibiotik (profilaksa) daje se članovima obitelji i bliskim kontaktima oboljelih osoba, npr. članovima iz kolektiva oboljelog. Kod nas se daje rifampicin (Rimactan, Pliva) i to po sljedećoj shemi: Shema davanja profilaktičkog rifampicina (4 doze)

  • Odrasli: 600 mg dva puta na dan tijekom 2 dana
  • Djeca: 10 mg /kg dva puta na dan tijekom 2 dana
  • Novorođenčad: 5 mg/kg dvaput na dan tijekom 2 dana

Profilaksu treba započeti što je moguće ranije nakon dodira s oboljelim i pritom Rimactan nije lijek izbora za liječenje meningokoknog meningitisa već za sprečavanje pojave bolesti kod osoba koje su bile u bliskom kontaktu s oboljelim.

Autor: V.R.

 

Odgovori