Meningokokna sepsa u OŠ Čazma – Nema razloga za paniku poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo

U svezi s pojavom meningokokne sepse u OŠ Čazma priopćenjem se oglasio i Zavod za javno zdravstvo BBŽ – Služba za epidemiologiju

Poštovani,

jutros smo obaviješteni od strane pedijatrije Opće bolnice Bjelovar o smrtnom ishodu kod jednog djeteta. Klinički se radi o sumnji na smrt zbog meningokokne sepse. Uzorak za hemokulturu pristigao je u mikrobiološku službu ovog zavoda jutros, tako da uzročnik još nije potvrđen, a biti će najkasnije za 5 dana. S epidemiološke strane poduzete su sve potrebne preventivne mjere koje se poduzimaju već prilikom same sumnje na navedenog uzročnika. U skladu s time epidemiološkom obradom obuhvaćeni su najbliži kontakti oboljelog djeteta, inače učenice 5. razreda osnovne škole u Čazmi. Među bliskim kontaktima (obitelj i učenici istog razreda) nema oboljelih suspektnih na meningokoknu sepsu i meningitis, tako da su sve  kontakt osobe u riziku obuhvaćene preventivnom terapijom.

S obzirom na brojne upite roditelja želim naglasiti da razloga za izostancima djece iz škole nema. Naime, kako je već rečeno, sve osobe u riziku su primile preventivnu terapiju, a kod ostalih rizik nije veći no što je to uobičajeno s obzirom da kliconoša meningokoka u pučanstvu uvijek ima u manjem ili većem postotku (oko 5%, ali i više). Također želim naglasiti da je djevojčica zadnji puta bila u školi prije tri dana, tako da je time i prošla najčešća inkubacija za teške oblike meningokokne bolesti.

S obzirom da je uvijek moguća pojava sekundarnih slučajeva oboljelih (zbog inkubacije koja može biti i do deset dana, ali i zbog uvijek prisutnog kliconoštva među zdravom populacijom), ukoliko bi unutar idućih deset dana netko od kontakata bliskih oboljeloj djevojčici razvio simptome visoke tjelesne temperature, sa teškim općim stanjem, glavoboljom, povraćanjem i kočenjem vrata, a osobito osipom po trupu potrebno je odmah se javiti liječniku.

Sanja Mitrović-Hamzić, dr.med

spec. epidemiolog

Odgovori