U Ivanskoj uskoro promjene u gospodarenju otpadom – ne zna se još ostaje li cijena odvoza otpada ista

Odluka o gospodarenju komunalnim otpadom tema je o kojoj se u svakoj općini i gradu koji još nisu usvojili ovu odluku najviše raspravlja. Općina Ivanska ovu odluku je usvojila, a tijekom ove godine sve žitelje općine Ivanska čeka njena primjena. Odluka još nije u provedbenoj u fazi što je slično kao i drugim većim sredinama, no kad krene primjena neće to biti nimalo jednostavno kaže Josip Bartolčić direktor komunalnog poduzeća.

– Mogu samo reći da nisam siguran, bez obzira što su takve najave iz velikih grada, da će cijena sakupljanja otpada ostati ista. Ukoliko i druge jedinice lokalne samouprave odrade po dosadašanjim cijenama, naravno da ćemo se i mi tome pridružiti, da nećemo mijenjati cijene, ali ima tu puno nepoznanica i očekujemo da ćemo kroz ovu godinu omogućiti da ova odluka zaživi na području općine Ivanska – rekao je Bartolčić.

Za sada se nije krenulo u nabavu novih kanti za sakupljanje otpada već će se otpad sakupljati u vreće koje su za sad prihvatljivije. Selektivni otpad će se sakupljati 2 puta mjesečno dok će se komunalni otpad i dalje sakupljati na tjednoj bazi po svim naseljima kao i do sada.

– U tom dijelu naši žitelji neće biti zakinuti već mogu očekivati da će odluka biti bolja, sadržajnija i kvalitetnija, no ostaje nepoznanica što će biti sa cijenom , ali neka vrijeme pokaže, pa ćemo svi zajedno biti pametniji – kaže Bartolčić.

U planu je izgradnja reciklažnog dvorišta, izmjene prostornog plana općine su u tijeku, u njemu je predviđeno i mjesto za reciklažno dvorište, no odluka je još na Općinskom vijeću koje mora usvojiti izmjene plana, a nakon toge će se pristupiti i ovom projektu za kojeg se očekuju sredstva iz fondova kako bi možda već iduće godine ono bilo u funkciji.

Autor: V.R.

Odgovori