Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić i predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije Goran Grgić uručili su ove srijede majstorske diplome novopromoviranim majstorima generacije 2020./ 2021. U ispitnom razdoblju od prosinca prošle godine do svibnja ove ukupno je 16 majstora položilo majstorski ispit u Obrtničkoj komori Bjelovarsko-bilogorske županije. Riječ je o 3 frizera, 4 automehaničara, 3 vodoinstalatera i instalatera grijanja i klimatizacije, 2 strojobravara, i po jednom vodoinstalateru,  bravaru,  plinoinstalateru i stolaru.

– Uspjeli smo čak i u ovim najkriznijim vremenima održati pozitivan trend rasta broja obrta i upravo nam nedostaju mlade snage. Sve više nas ima sredovječnih, ako ne i starijih u statistici Obrtničke komore. Mladi ljudi su dobro došli, donijet će novu energiju i održati ovu našu organizaciju – rekao je Goran Grgić  predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije.

Župan Marušić dodao je prilikom uručivanja diploma kako mu je iznimno drago što se broj obrta u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ne smanjuje usprkos korona krizi koja je onemogućila rad brojnim obrtnicima.

– 48 obrta imamo više ove godine nego prošle. Razlog za optimizam je i to što je u prvih 8 mjeseci ove godine otvoreno 37 obrta više nego u istom razdoblju prošle godine. To je jedan dobar put, a pohvale idu i Obrtničkoj komori i našim obrtnicima koji su nam izuzetno bitni jer pune proračun i uvijek su nam na raspolaganju i o čijim uslugama svi ovisimo – rekao je Marušić.

Jedan od majstora koji je dobio diplomu je i Matija Huklin iz Vrbovca koji već 6 godina ima obrt za instalacijske usluge MM instalacije. Prvi majstorski ispit položio je 2014. godine, a sada se odlučio za još jedan, instalatera vodovoda, grijanja i klimatizacije.

– Majstorski ispit znači puno i zbog mušterija koje žele znati da je majstor školovan. Preporučio bih svima, tko ima volje i mogućnosti da položi, jer to nije naodmet – kaže Huklin.

Foto: Lorenzo Kocijan Pacas