U PU bjelovarsko-bilogorskoj predstavljeni rezultati pojačanih aktivnosti u cilju suzbijanja kriminaliteta droga

U Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj danas su predstavljeni rezultati pojačanih aktivnosti u cilju suzbijanja kriminaliteta droga prvenstveno nasada indijske konoplje.

Policija je u razdoblju od 23. rujna do 8. listopada provela 5 pretraga domova i drugih prostora te otvorenog prostora na širem području Bjelovara i Čazme.

Tom prilikom je oduzeto 240 stabiljaka indijske konoplje, 2 kilograma cvjetnih vrhova marihuane, 2,5 kilograma suhe obrane marihuane i 2 grama amfetamina.

23. rujna je pretragom na bjelovarskom području izvršena pretraga zemljišta i drugih prostora u vlasništvu 70-godišnjaka i tada je pronađeno 112 biljaka indijske konoplje i 1,5 kg marihuane. U vrijeme pretrage nije bio poznat počinitelj no kriminalističko istraživanje ovog slučaja je završeno i počinitelj je priveden rekao je voditelj odjela za obradu kriminaliteta u Službi kriminalističke policije Abel Car. Riječ je o 30-godišnjaku koji je koristio kuću kojoj je vlasnik bio 70-godišnjak i 8. Listopada je u drugom pregledu pronađeno još kilogram polusuhe indijske konoplje i 4 indiske konoplje u polusuhom stanju. 30-godišnjak je priveden pritvorskom nadzorniku.

29. rujna izvršena je još jedna pretraga na bjelovarskom području i to prostora u vlasništvu 39-godišnjaka kada je pronađeno 9 stabiljki indijske konoplje.

Na čazmanskom području pretraga je obavljena 30. rujna kada je pronađeno 110 biljaka indijske konoplje koja je bila zasađena u kukuruzištu u vlasništvu počinitelja. Na čazmanskom području indijska konoplja je pronađena i 5. listopada na prostoru u vlasništvu 30-godišnjaka. Tada je pronađeno 5 stabiljki, oko 2  kilograma suhe i polusuhe marihuane i manja količina amfetamina.

Car je dodao kako su ove aktivnosti slijed niza dovršenih kriminalističkih istraživanja nad više osoba koje su provedena na bjelovarskom i čazmanskom području.

Osim ovih aktivnosti u prijašnjem razdoblju na području PU bjelovarsko-bilogorske detektirano je 67 kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama i dostavljeno je 15 optužnih prijedloga nadležnom sudu. Do 23. rujna zaplijenjeno je 3,28 kg marihuane, 110 stabiljki indijske konoplje, 590 grama amfetamina, 34 grama kokaina, 1248 tableta ekstazija i metamfetamina 10,40 grama. Najviše kaznenih djela zabilježeno je na bjelovarskom području 42, zatim daruvarskom 11 i čazmanskom 6.

Zamjenik načelnika Policijske postaja Čazma  Darko Orak kazao je kako se na području PP Čazma zadnjih godina bilježe dobri rezultati u otkrivanju nasada indijske konoplje i počinitelja koji se bave ovom nezakonitom radnjom za što se može zahvaliti i građanima s kojima policija ima dobru suradnju.