Bjelovar danas obilježava Dan Grada i Dan bjelovarskih branitelja. 29. rujna dan je koji će ostati zabilježen u povijesti Grada Bjelovara, jer toga dana 1991. godine Bjelovar je oslobođen od okupatorske JNA. Danas je tim povodom održan Mimohod pobjednika od središta grada prema Spomen području Barutana.


Prije Mimohoda, odana je počast civilnim žrtvama Domovinskog rata, polaganjem vijenca ispred bjelovarske Katedrale. Počast je odana i poginulim hrvatskim policajcima kod zgrade PU bjelovarsko-bilogorske i bjelovarskim braniteljima polaganjem vijenca na spomenik u središnjem gradskom parku na Trgu Eugena Kvaternika.

Nakon odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima i građanima grada Bjelovara, pročitana su imena poginulih hrvatskih branitelja s područja grada Bjelovara.

Stipe Šola predsjednik UHDDR-a Bjelovarsko-bilogorske županije istaknuo je u prigodnom govoru kako je 29.rujna 1991. godine jedan od najvažnijih dana u povijesti Grada Bjelovara.

-Tog dana u tom vremenu devedesetih godina hrvatski vojnici i Hrvatski narod vođen mudrim vodstvom našeg prvog predsjednika ostvarili veličanstvenu pobjedu. Ostvarili vjekovni san našeg naroda samostalnu, suverenu i ne ovisnu državu. U tom zajedništvu pružili su otpor jednoj veliko Srpskoj agresiji koja je i u našem gradu zadnjih četrdeset godina prije toga imala svoje velike planove-kazao je Šola.

Šola se i dotaknuo i doprinosa bjelovarskih branitelja u Domovinskom ratu:

-Bjelovarski branitelji su u toj svojoj veličini i hrabrosti pokazali tog dana ogromnu hrabrost i ogromnu žrtvu. Toga dana poginuli su i naši prijatelji na Barutani, naše žene koje su išle moliti u crkvu. Taj dan za nas predstavlja jedan veliki događaj koji nikada ne smijemo zaboraviti, nikada zatomiti to zajedništvo koje nas je održavalo, a koje kroz vrijeme nestaje trebamo opet pokušati vratiti-rekao je Šola.


Ovom prilikom Šola je pozvao i braniteljske udruge s područja Grada Bjelovara da se ujedine u jednu udrugu, koja će brinuti o braniteljima, a ne da se razmimoilaze u onom što je svima važno i što je svima cilj.

-Svi smo pozvani izgrađivati našu domovinu i naš grad da budu prosperitetni za svakog našeg građanina i da bude na ponos i diku svih naših poginulih branitelja. Malo je sredina u našoj Hrvatskoj kada čitaju popis imena poginulih koji tako dugo traje. Toliko mladih života s prosjekom godina dvadeset i koju godinu tada. To je jedan veliki zalog i obaveza svih nas od običnih ljudi do onih koji vode državu, lokalne i regionalne zajednice i javne ustanove da vode brigu da te poslove obavljaju na dobrobit svog naroda i svog grada – zaključio je Šola.

Na Barutani je koncelebriranu Svetu misu predvodio mons. Vjekoslav Huzjak biskup bjelovarsko-križevačke nadbiskupije, a u 12:30 bit će održana Svečana sjednica Gradskog vijeća.

foto / Dražen Kocijan Kocka