„Uz 30. obljetnicu Domovinskog rata“ – izložba Gradskog muzeja Bjelovar uz Dan Grada i bjelovarskih branitelja

U ponedjeljak 27. rujna u Gradskom muzeju Bjelovar u 18 sati bit će otvorena dokumentarna izložba „Uz 30. obljetnicu Domovinskog rata“.

Izložbu je pripremio povijesni odjel Gradskog muzeja uz suradnju svih kustosa, a značajna je po tome što su prikupljeni svi najvažniji podatci i materijali koji su se odnosili na Zborno područje kojem je pripadao Grad Bjelovar, kaže ravnatelj Muzeja Milan Pavlović.

– Ovdje možemo vidjeti početke i preduvjete za stvaranje Hrvatske vojske. Znamo da je trideset godina od Domovinskog rata i da je gotovo svaki treći ili četvrti tenk Hrvatske vojske bio iz naše vojarne. Mogu se vidjeti značajne akcije kao što su Bljesak, Otkos, Oluja, Južna bojišnica, Istočna Slavonija, gdje god su bili pripadnici našeg Zbornog područja. Sve to možemo pratiti kroz tekstove i fotografije. Mogu se vidjeti svečane i radne odore, vojne i policijske. Jedan dio izložbe je izložba maketa. Trideset maketa vojnih i policijskih oruđa i oružja koja su se koristila u Domovinskom ratu – rekao je predstavljajući izložbu ravnatelj Pavlović.

Gradonačelnik Hrebak je rekao kako je Gradu jako bitno da se sve ono što se događalo u Bjelovaru i uloga Bjelovara u Domovinskom ratu obilježi i prikaže na dostojanstven način:

– Želimo izložbu posvetiti bjelovarskim braniteljima. 25. je obljetnica od prvog obilježavanja Dana Grada Bjelovara, a 30. godišnjica od oslobađanja bjelovarske vojarne. Imat ćemo dosta sadržaja, a i Gradski muzej je dao svoj obol u kreiranju ovakvog tipa izložbe. Vjerujem da će izložba biti posjećena i dobrodošli su naravno svi – dodao je gradonačelnik Hrebak.