Svjetska turistička organizacija pokrenula je 26. svibnja 2021. pilot-inicijativu “Najbolja turistička sela” (“Best Tourism Villages”), a u okviru te aktivnosti države članice UNWTO-a mogle su prijaviti do tri kandidata – sela ili općine koji će se predstaviti kao pokretači održive promjene u socijalnom, gospodarskom i okolišnom aspektu u svakoj od zemalja članica.

Kao predstavnice Republike Hrvatske izabrane su općine Kaštelir-Labinci i Motovun s područja Istarske županije, te Općina Veliko Trojstvo s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Veliko Trojstvo jedino je iz unutrašnjosti Hrvatske uvršteno u projekt i među tri sela je koja će predstavljati Hrvatsku.

– Znamo da Veliko Trojstvo ima mnoštvo toga za ponuditi i pokazati. Tu je naša bogata kulturna baština, mnogo manifestacija kroz godinu, konjičke turističke staze, planinarske staze, Romska kuća koja je jedinstvena u Hrvatskoj, OPG-ovi s domaćom gastro ponudom, proizvodnja sira i vina, prerada voća i povrća, izrada kozmetičkih proizvoda od kobiljeg mlijeka i dalo bi se pobrojati još puno toga – kazao je načelnik Općine Veliko Trojstvo Marko Kutanjac koji je pohvalio rad i trud mještana Velikog Trojstva.

– Svega toga ne bi bilo bez vrijednih mještana Općine Veliko Trojstvo naših Bilogoraca velikog srca koji su zaslužni za ovaj veliki uspjeh. Ovo nam je svima skupa još jedan motiv da se još više trudimo i razvijamo turizam u našoj Općini Veliko Trojstvo i županiji – dodao je Kutanjac.

Upravo kandidatura Velikog Trojstva bio je jedan od prvih poteza u lipnju kada je župan Marko Marušić preuzeo dužnost župana i postao predsjednik županijske Turističke zajednice.

– Veliko Trojstvo je ispunjavalo uvjete koji su bili potrebni za natječaj. Želim naglasiti i da nije mala stvar da smo jedina destinacija iz unutrašnjosti Hrvatske. Izuzetno mi je drago da želimo vratiti fokus na naše turističke potencijale koji su nekako gurnuti u drugi plan u zadnjih pet godina – istaknuo je Marušić.

Recimo i kako ova inicijativa uključuje tri stupa i dvije nagrade. Tako će se selima koja su izvanredan primjer destinacije ruralnoga turizma i koja su predana održivosti u svim oblicima – ekonomskoj, društvenoj i okolišnoj dodijeliti oznaka “Najbolja turistička sela UNWTO-a”.

Onim selima koja pak u potpunosti ne ispunjavaju kriterije za dobivanje oznake bit će omogućen program nadogradnje “Najbolja turistička sela UNWTO-a” kojim će dobiti potporu UNWTO-a i njihovih partnera u radu na problematičnim područjima.

Također, izradit će se i mreža “Najbolja turistička sela UNWTO-a” koja će pružiti prostor za razmjenu iskustava i dobrih praksi, učenje i stvaranje novih prilika za razvoj. Uključivat će predstavnike sela kojima je UNWTO dodijelio oznaku “Najbolje turističko selo”, sela koja sudjeluju u Programu nadogradnje kao i stručnjake, partnere iz javnog i privatnog sektora angažirane u promicanju turizma za ruralni razvoj.

Kako je najavljeno, službena objava odabranih i nagrađenih sela bit će tijekom 24. zasjedanja Glavne skupštine UNWTO-a koja će se održati od 30. studenoga do 3. prosinca ove godine u Marakešu u Maroku.