Riječ je o 16 korisnika koji su se javili na mjere: „Sufinanciranje dokumentacije kod prijave gospodarstvenika na fondove EU i nacionalne izvore”, „Potpora tvrtkama i obrtima kojima je Odlukama Stožera CZ RH privremeno obustavljeno poslovanje”, „Potpora novootvorenim obrtima koji se bave izradom tradicijskih proizvoda ili usluga i potpora novootvorenim proizvodnim obrtima”, „Sufinanciranje uvođenja BIKE&BED standarda te “Potpora promociji i marketingu turističke ponude Bjelovarsko-bilogorske županije”. U okviru navedenih mjera ukupno su isplaćena sredstva u iznosu od  123.603,94 kune.

– Vjerujem da će i ova pomoć koja će potpisom Ugovora biti dodijeljena biti od pomoći, a ono što me veseli je da se broj obrta na području naše županije povećava te je na području županije 1229 obrta, 48 više nego prošle godine. Nadam se da će se taj pozitivan trend nastaviti i dalje – rekao je župan Marušić.

Predsjednica HGK-Županijske komore Bjelovar Martina Posavac Ćurić kazala je da je prošle godine i nekoliko novih poduzeća otvorilo svoja vrata na području županije te dodala kako su županijske mjere podstrek svima za dalje te se nada da će se potitivan trend u gospodarstvu nastaviti i dalje dok je predsjednik županijske obrtničke komore Milan Grgić rekao kako je uz dobivena sredstva obrtnicima i gospodarstvenicima još važnija poruka da su dobro došli svojoj zajednici.

– Na Jesenskom sajmu smo imali prilike kratko razgovarati s premijerom i zajedno smo konstatirali da bez cijele mreže potpora od državnog nivoa, pa do županijskog i općina i gradova bi bilo puno teže i sigurno bi se nalazili u puno goroj situaciji. Mislim da naša županija ima izvrsne uvjete da napravi jedan veliki iskorak id a ćemo kad se dugi put nađemo možemo govoriti o trocifrenim brojevima porasta obrta. Sve je za to spremno osim ove pandemije koja nas stišće ali nekako smo svi spremni i puno je bolja psihološka situacija nego što je bila u prošloj krizi i mislim da ćemo brzo moći vratiti se na stare staze – rekao je Grgić.

Inače, ovogodišnji županijski Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpornih mjera za razvoj gospodarstva i obrtništva obuhvaćao je trinaest mjera, a zaprimljeno je ukupno 215 zahtjeva s iznosom potpora u vrijednosti 2.3 milijuna kuna. Zbog iskorištenja sredstava većina mjera, njih 10, je zatvorena, a do kraja mjeseca studenog još su otvorene 3 mjere i to „Sufinanciranje dokumentacije za prijavu gospodarstvenika na fondove EU i nacionalne izvore“, „Sufinanciranje dokumentacije za prijavu obrtnika na fondove EU i nacionalne izvore“ i „Potpora tvrtkama i obrtima kojima je Odlukama Stožera CZ RH privremeno obustavljeno poslovanje“.