Nakon više održanih sastanaka s ravnateljima bjelovarskih osnovnih škola, kojima je Grad Bjelovar osnivač, na inicijativu ravnatelja i kuhara u školama, usuglašeno je povećanje cijene školskoga obroka na 9 kuna. Razlog povećanju cijene je veliko povećanje cijena namirnica, radi čega je nemoguće, kažu u školama, djeci ponuditi zdrav i cjelovit obrok za samo 6 kuna, koliko je on stajao do sada.

– Školska prehrana nije poskupjela od 2008. dodine, to je 13 godina otkako je bila 6 kuna. Danas je 9 kuna. Ja nisam populist, znam da dizanje cijena nikad nije popularna odluka. Međutim, ja nisam ovdje da bi bio popularan već da naša djeca zaista jedu domaću hranu. Svi govorimo o razvoju poljoprivrede i domaćim lokalnim proizvodima, te proizvode nam je u interesu da plasiraju naši lokalni poljoprivrednici u škole. Danas u 1. Osnovnoj školi imamo za jesti saft, meso iz jedne domaće mesnice, salatu domaću iz bilogorskog vrta. Tako da zaista ne može biti bolje. Jelovnici su svi javni, ravnatelji su ih sastavili u dogovoru s nutricionisticom. Jasno je da tu katkad mora biti i paštete ili nečeg drugog, ne može uvijek biti saft i varivo, to, ruku na srce, ne jedemo ni svaki doma. Ukoliko netko od roditelja primjeti da nešto nije na jelovniku pozivam ga da nam se javi – rekao je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić prilikom obilaska kuhinje 1. Osnovne škole Bjelovar.

Igor Brajdić – foto/Lorenzo Kocijan Pacas

Sami jelovnici nisu se toliko promijenili za razliku od prošle godine jer i tada su napravljeni u dogovoru s nutricionisticom, no još će se više obratiti pažnja na to da namirnice budu od domaćih proizvođača. Razlog poskupljenja cijene obroka je u poskupljenju energenata, te samih namirnica čemu su se i škole morale prilagoditi. Roditelji su mjesečno plaćali 120 kuna, a sada je ta cijena 160 kuna, kazala je ravnateljica I. OŠ Martina Supančić i dodala kako povećanje cijene nije dovelo do pada interesa za prehranu u školi, već naprotiv, čak i više djece se hrani u školskoj kuhinji nego godinu prije.

Ista stvar je i u II. OŠ kaže ravnateljica Ines Kapša, koja se osvrnula i na to kakve su prehrambene navike osnovnoškolaca.

– Nešto manje jedu variva, ali to nije razlog da ih i dalje ne kuhamo i učimo djecu da trebaju jesti variva. Ako primjetimo da nešto djeca ne vole jesti, onda u dogovoru s nutricionisticom i našim kuharima to promjenimo  kako bi djeca ipak jela, ali opet je uz varivo i voće, ili sok ili jogurt tako da djeca svaki put ipak nešto pojedu – kazala je Kapša.

Margita Zlatić je nutricionistica koja je angažirana za slaganje jelovnika u školskim kuhinjama bjelovarskih osnovnih škola koja je kazala kako ne valja raditi halabuku oko poskupljenja jer djeca sada jedu jednako, ako ne i više u školskim kuhinjama nego prije.

foto/Lorenzo Kocijan Pacas

– Vidimo da su roditelji svjesni činjenice da je sve poskupjelo i to poskupljenje je radi toga. Nije stvar u tome da će na jelovniku biti nešto ekstravagantno. Cilj je da djeca imaju na jelovniku što više domaćih proizvoda i zdrave hrane koliko je to moguće napraviti u tom momentu. Djeca imaju obrok koji bi trebao biti kompletan da ih taj dan drži u školi. Ne možemo napraviti ponedjeljkom da bude nešto kuhano, pa se vidi da je ponedjeljkom griz ili nešto komadno tj. ono što je kuhar u mogućnosti napraviti jer dan prije ne radi. Ponedjeljkom je uvijek tako nešto jednostavno. Varivo je jednom tjedno, dva puta tjedno je mesni obrok s prilogom i salatom uz što uvijek dolazi voće ili mliječni proizvod i petkom je bezmesni obrok na bazi laktovegetarijanskog menija – rekla je Zlatić.

U bjelovarskim osnovnim školama inače se hrani 2925 djece. 998 njih hrani se besplatno putem projekta „Djetinjstvo bez gladi“ za koje je sredstva osigurao Grad Bjelovar.

– Djeca uvijek moraju dobiti kuhano, toplo i da imaju pravo na repete. Na to se roditelji najviše žale i zato smo povisili cijenu sa 6 na 9 kuna, da djeca dobiju repete i kuhano i ukoliko to tako ne bude slobodno neka mi se roditelji jave – zaključio je Brajdić.

foto/Lorenzo Kocijan Pacas